Nacionalno obilježavanje Svjetskog dana hrane 2023. – u znaku važnosti vode

Jeste li znali da 7 od 10 kapljica vode danas završi u proizvodnji hrane…. da je samo 2,5 posto vode prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namjena… da 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode… kako se očekuje da će globalna potražnja vode u poljoprivredi do 2050. porasti za 35 %…. kako su otprilike 3/4 svih katastrofa od 2021 do 2018. bile povezane s vodom.

O ovim i mnogim drugim podacima vezanim za vodu kao jednog od esencijalnih prirodnih resursa bit će više riječi na okruglom stolu koji Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) 16. listopada – na dan koji je u FAO kalendaru odabran za Svjetski dan hrane.

Nakon uvodnih obraćanja ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika FAO-a Viliamia Fakave, na okruglom stolu pod nazivom „Inteligentno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ sudjelovat će, uz doc. dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu HAPIH-a, domaćina i organizatora, i Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, redoviti prof. Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te Marinko Pleština, član Uprave Jamnice.

Pridružite nam se 16. listopada u 11 sati u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije (Gospodarska zona 10, Osijek) na ovogodišnjem nacionalnom obilježavanju Svjetskog dana hrane!

Sudjelovanje je besplatno, a svoje ćete mjesto (zbog ograničenog broja) osigurati prijavom na [email protected]

Izvor: HAPIH

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci