Na koju ćete se hranu najlakše navući

Teško da je netko ovisan o brokuli, blitvi ili špinatu, no ljubav prema sladoledu, čipsu ili pecivima lako prelazi u ovisnost.

Imate li i vi omiljenu grickalicu koja jednostavno mora biti pri ruci u svakom trenutku? Ako imate, znajte da ste ovisni i da vam je ta ovisnost nametnuta od strane proizvođača.

Kako je teško zamisliti da je netko ovisan o špinatu ili brokuli, lako je vidjeti da netko ne može odoljeti čokoladicama ili čipsu.

Radi se o jednostavnom triku proizvođača koji eksploatiraju mogućnosti stavljanja maksimalnih zakonski dozvoljenih količina masnoća, soli i šećera u proizvode koji onda izazivaju ovisnost. U njima nema bjelančevina, vlakana i vode koji bi pomogli tijelu da izbaci ova tri krucijalna sastojka.

Sladoled je sjajan i ukusan, no kad pretjerate, vaš će šećer početi izvoditi čuda po tijelu i nemojte se previše čuditi ako dobijete dijabetes. Uz to, potpuno će vas odviknuti od lubenica, jabuka i sličnih zdravih alternativa.

Slatkiši su ista priča, a najgore od svega je što se ovisnost o slatkišima može razviti još u maternici, ako majka tijekom trudnoće pretjeruje sa šećerom.

Pomfrit, noćna mora svakog gurua zdrave prehrane, ima soli i masti u golemim količinama, uz minimum prirodnog šećera. Ne samo da ćete postati ovisni, nego ćete se nakrcati i kancerogenim tvarima, akrilamidima.

Čokolada je zdrava kad se jede s mjerom, i u tom slučaju ima blagotvoran učinak na organizam, napose tamna čokolada. No, industrijske čokolade prepune su rafiniranog šećera i masnoća i, naravno, izazivaju ovisnost.

Ista je stvar i s keksima, koji imaju sva tri zla u sebi, a ne pomaže ni reakcija tijela kad ugleda omiljene kekse, jer nam tijelo preplavi dopamin, kojeg će biti još više nakon što se nakrcamo keksima. Ovisnost zagarantirana.

Čips – ista priča kao i pomfrit, uz dodatak šećera pretvara se u pravi mamac za ovisnike. Torte ne treba ni opisivati previše detaljno, jer se na njih odnosi sve što smo pisali o slatkišima i čokoladi.

Tjestenina, pogotovo kupovna, puna je svih čudesa, no ako kupite integralnu ili je napravite sami, pa pritom koristite maslinovo ulje a ne razne umake, vratit ćete stvari u normalu.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci