Mjesec Slave Raškaj u Ozlju – Upoznajte bogatu povijest ovog kraja

Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjeća njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva. Podsjetimo, u travnju 2019. godine pridružio se kulturnoj Ruti impresionizma, kao prvi grad na ovoj ruti u Hrvatskoj.

Savršeno otvaranje ovogodišnjeg programa pripremljeno je u Zavičajnom muzeju Ozalj gdje će posjetitelji u Stalnom postavu moći pogledati izložbu slika iz zbirke kolekcionara Admira Glavaša „Slava moderni”. Na izložbi će biti izložena djela Slave Raškaj, Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesije,Filipa Konrada, Ivana Tišova, Klementa Crnčića, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Ferde Kovačevića, Zorana Musiča. Otvorenje je u 18:00 sati, a odmah potom, od 19:00 sati, održat će koncert Splitski gudački kvartet.

Već tradicionalno, dva vikenda će svi gosti, uz besplatno stručno vodstvo vodiča iz Zavičajnog muzeja Ozalj, 11. 3. i 25.3. proći turističku rutu „Putevima Slave Raškaj“. Polazak je u 11:00 sati iz Etno parka Ozalj, a šetnja do Starog grada Ozalj traje otprilike 2 sata.

Nova turistička ruta „Tri lica Ozlja”, uz besplatno stručno vodstvo vodiča Danijela Matakovića zakazana je za 18.3. s polaskom u 11:00 sati, iz Etno parka Ozalj. Saznajte zanimljivosti iz bogate povijesti Ozlja u ugodnoj šetnji uz Kupu.

U centru Ozlja, ispred popularne Humičke svake subote od 9:00 sati predstavit će se lokalni proizvođači hrane OPG, uz ekskluzivni nastup mladog sastava Fafter.

Na istom mjestu, 18.3. u 10:00 sati bit će predstavljeni dobitnici na natječaju za najbolje uređene okućnice i dvorišta Cvijet na Kupi 2022. i predstavljen ovogodišnji natječaj. Nakon toga, 25.3. u 10:00 sati bit će predstavljena i nova turistička karta TZP Kupa. Također, bit će predstavljeni rezultati projekta Susret s rijekom – multimedijalni sadržaji (VR naočale, informacijski centar, hologram).

U popratnom programu, izdvajamo aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ozalj – tematsko izdanje kviza 23.3., posvećeno likovnoj umjetnosti, te od 8.3. izložbu dječjih radova Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj, inspiriranih Slavom Raškaj, otvorenu tijekom cijelog mjeseca, a koji će biti postavljeni i na Multimedijalnom informativnom centru ispred Humičke.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinski Ozalj organiziran je koncert klasične glazbe Zagrebačkog kvarteta u petak 17.3. u Zavičajnom muzeju Ozalj.

Također, u prostorijama Pučkog učilišta sve do 7.4. održavaju se kreativne radionice crtanja i slikanja.

Pratite najave na društvenim mrežama Visit Kupa te mrežnoj stranici www.kupa.hr

INFO

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2.siječnja 1877. Iako je rođena gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…).

Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

RUTA IMPRESIONIZMA od 2018. godine povezuje mjesta u kojima su živjeli impresionisti 19. i 20 stoljeća – slikari poput Moneta, Renoira, ili Slave Raškaj. Bila su izvori inspiracije – gdje su osnovali brojne umjetničke kolonije i danas se tu nalaze muzeji i kulturni krajolici gdje su izloženi njihovi radovi. Umrežavanje udruge „Eau et Lumiere“ i euroArt grupe od 55 kolonija iz 16 europskih zemalja započelo je sa 12 ruta posvećenih znamenitim francuskim slikarima. Kasnije je okupila sudionike iz Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Slovenije, Italije i Hrvatske.

25.2. (subota) Zavičajni muzej Ozalj

– 18:00 Izložba slika “Slava moderni” (slike iz privatne zbirke (slike iz privatne zbirke kolekcionara Admira Glavaša, na izložbi će biti izložena djela: Slave Raškaj, Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesije,Filipa Konrada, Ivana Tišova, Klementa Crnčića, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Ferde Kovačevića, Zorana Musiča))

– 19:00 koncert Splitski gudački kvartet

8.3. (srijeda) Gradska knjižnica Ozalj

– 11:00 Izložba dječjih radova DV Zvončić

+ interaktivni MIC ekran ispred Humičke (TZP Kupa)

11.3. (subota)

– 9:00 program ispred Humičke (OPG, TZP Kupa)

– 11:00 turistička ruta “Putevima Slave Raškaj” (start Etno park Ozalj, besplatno stručno vodstvo Zavičajni muzej Ozalj)

17.3. (petak) Zavičajni muzej Ozalj

– Koncert Zagrebački kvartet (u organizaciji Pučko otvoreno učilište Ozalj)

18.3. (subota)

– 9:00 program ispred Humičke (predstavljanje OPG Štenta, TZP Kupa)

– 10:00 proglašenje nagrada Cvijet na Kupi 2022

– 11:00 – turistička ruta “Tri lica Ozlja” (start Etno park Ozalj, besplatno stručno vodstvo Danijel Mataković)

23.3. (četvrtak) Gradska knjižnica I čitaonica Ozalj

– 18:00 Tematski kviz – Likovna kultura

25.3. (subota)

– 9:00 program ispred Humičke (OPG, TZP Kupa)

– 10:00 predstavljanje turističke karte TZP Kupa

– 11:00 turistička ruta “Putevima Slave Raškaj” (start Etno park Ozalj, besplatno stručno vodstvo Zavičajni muzej Ozalj)

***17.2.-7.4. POU – kreativne radionice crtanja i slikanja

Izvor: TZ Kupa

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci