Kako je najbolje koristiti svježe, a kako suhe začine

Da biste očuvali prehrambenu vrijednost i produljili trajnost svježom začinskom bilju, čuvajte ga u hladnjaku, obavijte u vlažan papir ili držite u posudici s vodom. Možete ga sitno nascjeckanog zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi ili s vodom u posudici za led, što će posebno biti praktično kod pripreme juha.

Obratite pažnju prilikom kupnje svježeg začinskog bilja – neka bude tamnije zelene boje, bez točkica, rupica ili lišća koje žuti.

Sušene začine čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi na tamnom, hladnom i suhom mjestu (ne uz izvor vlage ili topline poput štednjaka ili pećnice). Izlaganje vlagi (vodi iz sudopera, pari iz čajnika ili lonca) povećava se rizik od bakterijske kontaminacije i plijesni, koje prati i neugodan miris i okus.

Izbjegavajte čuvanje začina u papirnatim ili jutenim vrećicama, u kojima se mogu skupljati insekti. Kako biste što više sačuvali njihove povoljne sastojke i učinke, suhe začine meljite neposredno prije upotrebe.

Većina svježeg začinskog bilja je osjetljiva na toplinu te dugotrajnim izlaganjem gubi svoj okus i svojstva, stoga se dodaje na sami kraj kuhanja. Suhi začini se obično dodaju na početak kuhanja, kako bi se razvila njegova aroma i oplemenili sastojci jela.

Odgovorila: Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Izvor: Magazin.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci