Još pivskih tajni

Rasprave o koristi od piva ne prestaju, a gotovo u pravilnim razmacima pojavljuju se ogledi koji dokazuju njegova ljekovita svojstva.
Tako na jednom češkom portalu čitamo kako se u toj zemlji, još od ranog srednjeg vijeka, kada je pivo došlo u te krajeve, smatralo da je to osvježavajući napitak, jeftin tekući krug i lijek za čitav niz bolesti. Mnogi Česi i danas daju za pravo tim tvrdnjama, a nije ni čudno, jer Česi drže svjetski primat u potrošnji, a pivo tamo pije 75 posto muškaraca i 30 posto žena.
Je li pivo uistinu lijek, pita se autor. U svakom slučaju, u umjerenoj količini, zdravije je od vode. sadrži, naime, puno vitamina i minerala u tragovima – magnezij, kalij, fosfor, klorid. silicij, cink. Samo primjera radi, pijete li litru piva dnevno, unosite u organizam slijedeće količine vitamina:
Vitamin B1 (thiamin) – tri posto dnevne potrebe, razgrađuje saharide, što znači da pridaje energiju, važan je za rast, probavu i funkcioniranje živčanog sustava.
Vitamin B2 (riboflavin) – dvadeset posto dnevnih potreba, pomaže u izmjeni bjelančevina, masnoće i saharida u energiju potrebnu za organizam.
Vitamin B3 (niacin) – 45 posto dnevnih potreba, pomaže oslobađanju energije iz masnoće i saharida i pri skupljanju tjelesne energije. sastojak je dvaju koenzima, pomaže sintetizirati tjelesne masti i kolesterol.
Vitamin B6 (pyridoxin) – 31 posto dnevnih potreba, važan je za metabolizam i apsorbiranje bjelančevina, regulira funkciju masti i saharida, pomaže u normalnom radu živčanog sustava i tvorbi crvenih krvnih zrnaca.
Folna kiselina – 52 posto dnevnih potreba, pomaže tvorbu crvenih krvnih zrnaca, metabolizam aminokiselina i obnovu svih stanica u tijelu.
Osim toga pivo sadrži i vodu, i to 92 posto, pa je stoga osvježavajući napitak, balastne tvari, koje potpomažu probavu i snižavaju koncentraciju štetnih stvari u tijelu i neistraženih izoflavanoida.
Konzumacija jedne litre piva dnevno dokazano ima ove pozitivne učinke:
Umiruje, odstranjuje stres, prevenira infarkt i srčani udar, kao i bolesti srčanih žila, prevenira arteriosklerozu, korisno je za probavu, rad želuca, sniženje razine kolesterola, rast, pomaže nervnu aktivnost, prevenira Alzheimerovu bolest i kožne tegobe, pomaže također u sprečavanju nastajanja bubrežnog i žučnog kamena, olakšava izlučivanje mokraće, pomaže kod anti-oksidacijske obrane od tumora, blagotvorno djeluje na izmjenu bjelančevina i aminokiselina, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, potiče tvorbu crvenih krvnih zrnaca, ojačava kosti.
Međutim, osim tvari korisnih za tijelo, pivo sadrži i ono što biste trebali izbjegavati. Najštetnija tvar u pivu je svakako alkohol. Doduše, njega u pivu ima u veoma maloj količini, najčešće od pola do pet posto, ali ako se prekomjerne pije, pivo može uzrokovati oštećenje jetre i bubrega, kao i odumiranje moždanih stanica.
Stari Česi nisu griješili, pivo je zdravo, ali pijte ga razumno i umjereno.
Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci