Jedine u Hrvatskoj proizvode – vino od breze

Brezino vino jedina u Hrvatskoj proizvodi Mirjana Malogorski iz Siska u svojoj firmi Gen, preko koje i inače redovito lansira inovativne proizvode. Teren s dvjestotinjak stabala, u Vurotama kraj Siska, kupila je prije četiri godine te bogatoj paleti proizvoda dodala još jedan.

Dodaje i aroniju

Uz breze posadili smo i stotinjak aronija. Da bi taj teren ušao u sustav eko terena bilo je potrebno tri godine. Napravili smo analizu tla i u njemu nema teških metala, a ni pesticidi se na tom području nisu koristili – ističe Mirjana. Važno joj je da su proizvodi koje nudi ekološki i djelotvorni, a svi su bazirani na ljekovitom bilju. Nešto sama uzgaja, a nešto nabavlja od domaćih uzgajivača. U brezino vino miješa aroniju koja je bogata flavonoidima, za koje znanstvena istraživanja pokazuju da su djelotvorni u liječenju brojnih oboljenja.

– Na proljeće crpimo sok i moramo paziti na uvjete u kojima to činimo. Dnevno tako možemo iz jednog stabla uzeti i deset litara soka, pa u sezoni iz jedne breze dobijemo stotinjak litara. Sok je dobar za detoksikaciju organizma, a možemo ga ostaviti i da fermentira u vino – pojašnjava Mirjana. Sok, a kasnije vino, sadrži obilje minerala koje stablo crpi iz tla, a u najvećoj mjeri ima betulina koji je dobar kod kožnih oboljenja ili pak čišćenja mokraćnih putova. Inovatorica ističe kako u njenom proizvodu nema sumpora, koji je dodatak svih kupovnih vina.

– Strogo kontroliramo čitav postupak, od crpljenja soka, preko fermentacije koja se odvija u Rimskom podrumu, kojega smo kupili samo za tu svrhu. Kada popijete vino, dobijete energiju iz prirode – poručuje Mirjana.

Problem su im carine

Iako je proizvodnja brezinog vina popularna u skandinavskim zemljama, Njemačkoj te u Japanu, u Hrvatskoj, smatra Mirjana, kaskamo za svime. Primjerice, vino od breze nije registrirano pri Zavodu za vinogradarstvo RH, jer ta institucija ne poznaje vina od ljekovitog bilja.

– Nama to ipak ne radi probleme jer svoje proizvode analiziramo na Ministarstvu zdravlja, ali zašto je problem proširiti registar? Pa u Francuskoj proizvode vino od lišća hrasta – kaže Mirjana. Svoje proizvode plasira putem internetske prodaje te u ljekarnama, a proizvodnju planira i proširiti. Gen je kupio zemljište u Industrijskoj zoni, a čeka samo da Grad Sisak riješi infrastrukturu. Tamo će sušiti i prerađivati ljekovito bilje koje dolazi isključivo iz ekološkog uzgoja. Mirjani Malogorski u svemu pomaže i kćer Helena.

– Potražnja za našim proizvodima je velika, a većinu prodamo u Hrvatskoj, iako smo izvozno orijentirani. Sada nam problem predstavljaju carinske barijere što se nadamo da će se riješiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju – zaključuje Helena.

Izvor: Večernji list

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci