Hvarski vrt Fjori Fôra organizirao je jedinstven događaj sljubljivanja mediteranskog bilja i vina Duboković

Prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina održala se u vrtu „Fjori Fôra“ u subotu 15. srpnja 2023., u selu Gdinj (općina Jelsa) na otoku Hvaru.

Obitelj Ćurin svoj je mirisni vrt od 2500 m2, s preko 80 različitih biljnih vrsta otvorila posjetiteljima prošloga ljeta, a ovoga ljeta nudi dodatni zanimljiv program, razgledavanje i istraživanje biljaka te različite radionice. U tom se kontekstu našla i biljno-vinska radionica koju je osmislila prof. Marija Vukelić, vinska stručnjakinja iz Zagreba. Posebni gost bio je poznati hvarski vinar prof. Ivo Duboković čija su se vina uparivala s jestivim biljkama i domaćim zalogajima lokalnih OPG-ova.

Kako je ova radionica izgledala?

Prema najavljenom sloganu „Pomiriši, doživi, kušaj!“ – uživala su sva čula posjetitelja. Na samom ulazu u vrt dočekali su ih domaćini, Željka i Stjepko Ćurin, te mag,inghortikulture i dizajnerica vrtova, Kristina Lazaneo, po čijem je konceptu i rasporedu biljaka vrt osmišljen. Ona je nazočne povela u šetnju vrtom boja i mirisa Mediterana, s naglaskom na biljke koje su bile u začinima za kasnije sljubljivanje s vinima – lavanda, ružmarin, komorač, lovor, bosiljak, origano smokva. Korak po korak, gosti su se našli kod masline i loze. Obje su tradicija Mediterana i ponos Hvara. Uz čašu ružičastog aperitiva – Roséa 2020, od drnekuše i plavaca malog, vinar Ivo Duboković ispričao je priču o sortama i vinima Hvara … naglasivši bogatsvo izvornih sorti – bogdanuše, prča (parča), mekuje – bijelih, te drnekuše i plavca malog (crne sorte).

Autorica radionice Marija Vukelić objasnila je potom koncepte uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima (engleska, francuska, talijanska škola), a uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka mirisa i okusa i ozračja – naglasilo je tzv. tradicijsko sljubljivanje!

Sljedovi su pomno pripremljeni i kušani unaprijed

Na kamenim stolovima poslužena je naprije Dubokovićeva Moja M 2020 (maraština), spojena s pogačicama s ružmarinom. Odličan spoj, uz malo maslinova ulja Fjori Fora. Slijedio je Laganini 2020 (crna drnekuša), za sve one koji bi nešto laganije od plavca, pitko i lagano. Sljubljen mu je sir s komoračem i bosiljkom. Plavac mali pod imenom „Prije 6009 godina“ iz 2018, nastaje od grožđa na području Vrisnika, s bijeloga pijeska.

Odležan u francuskom i američkom hrastu razvija zanimljive okuse, a nazivom podsjeća na hvarsku povijest, kada je, prije 6009 godina, u Grapčevoj špilji naslikana lađa, a to je jedno od najozbiljnijih svjedočanstava najranije dalmatinske i mediteranske civilizacije. Pratio ga je domaći kozji sir s origanom, lokalnog gdinjskog OPG-a Dijane Ježić. Savršen spoj! Vino Medvjedica iz 2017 ima posebnu priču i posvećena je mediteranskoj medvjedici koja je nekada obitavala u spilji, na južnoj strani Hvara, iznad koje su padine s vinogradima. Taj profinjeni plavac sjajno je spojen s kozjim sirom i mješavinom mediteranskih začina.

A za kraj poljubac – Prvi poljubac, prošek od maraštine, p(a)rča, kuča i bogan(j)uše! I nije bio dosta jedan, jer su gosti poželjeli 2, 3 poljupca za kraj! Prošek je imao svoja dva pratitelja – slatkog: roladu od smokve, badema i lavande te slanoga – odležani kozji sir iz ulja obiteljske farme „Kod Kućera“ s domaćim medom iz Sućurja OPG-a Slavić. Maestralan završetak večeri koja je uz poljubac prošeka, večernji povjetarac i neponovljiv zalazak sunca – osvojila srca svih nazočnih te usadio u memoriju nezaboravna sjećanja. Uz ushićenje gostiju, najljepše dojmove izrekli su sami domaćini, Željka i Stjepko Ćurin:

“Bilo je to za nas vrlo poučno i izazovno iskustvo. Hrana i piće, koliko god nas okružuju na dnevnoj razini, još uvijek su neistraženi. Čini nam se da je ovaj naizgled spoj nespojivog bio više nego zanimljiv. Presretni smo što je naše bilje dobilo dodatnu vrijednost i povezalo se s hvarskom lozom. Ideja našeg vrta je prvenstveno izniknula iz ljubavi i zahvali gdinjskoj zemlji, težacima i njihovom radu i trudu. Želja nam je vrt Fjori Fora i mirise Hvara, za koje smatramo da su posebno intezivni u ovom ruralnom dijelu otoka, približiti svima. Pozvati ih da kroz razne edukacije, radionice, kao i slobodnu šetnju, uživaju i osjete dio tih čari. Na otoku je bilje posebno, statistike broje više od 1100 vrsta. A Dubokovićeva vina posebno su došla do izražaja u ovom otočkom, pomalo zaboravljenom djelu Hvara, podsjetila su nas na vina naših starih. Vino našega dide i miris hvarskih konoba i podruma nekad.”

Uz završnu riječ vinara, Ive Dubokovića, organizatori su najavili još jednu radionicu u rujnu na otoku, a najesen možda i u Zagrebu.

“Ovaj koncept maksimizira komparativne prednosti otoka Hvara (mirise, prirodu,..) jako je zanimljiv i čini se održivim. Svi dionici događaja bili su iznimno zadovoljni, što je preduvjet za uspješan nastavak. Mislim da su moja vina pasala uz jela – i da mogu biti dobro sljubljena uz prethodnu pripremu, koju smo zajednički razradili – i na kraju i uspješno realizirali. Vina su se lijepo uklopila jer s njima u potpunosti nastojimo transformirati energiju prirode otoka i njezinog grožđa u čašu kako bi krajnji korisnik u čaši imao čisti Hvar, sa svom svojom savršenom nesavršenosti.“

Želite li i vi u čaši i na tanjuri imati čisti, izvorni Hvar, pratite stranicu vrta Fjori Fôra Garden i priključite se istraživanjima i proučavanjima biljaka na različitim razinama: fjorifora.com/dogadanja/

Foto: Daniel Lončar za Fjori Fôra

PR: Fjori Fôra/Zlatne riječi

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci