Funkcija vode u organizmu – Pijete li dovoljno tekućine?

Koja je funkcija vode u organizmu? U krvi prenosi glukozu, kisik i masti u mišiće i odnosi otpadne produkte metabolizma kao što su ugljik dioksid i mliječna kiselina.

U urinu eliminira metaboličke štetne produkte. Što je mokraća tamnija, veća je koncentracija štetnih tvari. U znoju “tjera” vrućinu iz kože.

Tijekom vježbanja voda apsorbira vrućinu iz mišića i uklanja je putem znojenja te regulira tjelesnu temperaturu. U slini i želučanim sekretima pomaže probavi hrane. U međustaničnoj tekućini podmazuje zglobove i oblaže organe i tkiva.

Znojenje
Pomoću znojenja tijelo uklanja toplinu i održava unutarnju toplinu (36 stupnjeva). Tijekom napornog vježbanja mišići mogu proizvesti 20 puta više topline nego kada mirujete. Ta se toplina raspršuje znojenjem. Kako se znoj hladi koža se hladi. Tako se hladi i krv koja opet hladi unutrašnjost tijela. Kad se ni bi znojili, sami sebe bi skuhali do smrti. temperatura viša o d 40 stupnjeva uništava stanice. Pri temperaturi od 42 stupnja stanični protein počinje koagulirati (kao bjelanjak kada ga kuhamo) i stanica umire. To je jedan ozbiljan razlog zašto se ne bi trebali tjerati iznad svojih mogućnosti u ovim toplim i vrućim danima.
Nadomjestak izgubljene tekućine
Kako ćemo znati da li unosimo dovoljno tekućine. Najbolji pokazatelj je boja i količina mokraće. Ako je ona vrlo tamna i oskudna, koncentrirana je otpadnim tvarima i to nam je znak da treba unijeti još tekućine. Kada je svijetložuta, to znači da je tijelo vratilo ravnotežu vode. Mokraća može biti tamnija ako unosimo vitamine u obliku tableta; u tom slučaju je volumen vode bolji pokazatelj.

Drugi način praćenja gubitka tekućine znojenjem je vaganje prije i poslije treninga. Za svakih 0,5 kg težine koja se izgubi treba popiti barem dvije čaše vode. Za toplog vremena sportaši mogu izgubiti od 2.5 – 4 kg. Smanjenje težine nam je pokazatelj da smo izgubili vodu, a ne smršavjeli.

 
Izvor: Index
Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci