Dodijeljene prve nagrade Bisera mora, žiri oduševljen šećernim replikama Gucci sandala, torbice i nakita

Na Biseru moru 2023 u četvrtak navečer u Supetru dodijeljene su prve nagrade, a radi se o juniorima (kuharima do 22 godine), timovima visokih i srednjih škola, kao i natjecateljima iz posebnih disciplina kao što su izrade slastica od šećerne paste. U ukupnom poretku na natjecanjima srednjih škola, zlato je osvojila Obrtničko – industrijska škola Imotski, a od visokih ugostiteljskih škola najboljima su proglašeni polaznici Lycée Emilie du Châtelet iz Francuske. U kategoriji Chefs table (kuhar i konobar – od pripreme jela do posluživanja gostiju) zlato je osvojila ekipa BIC Ljubljana. Tadej Cvetko iz VSGT Maribor proglašen je najboljim konobarem XVIII. Bisera mora. Carving, nagradu u rezbarenju voća i povrća, osvojio je Vlatko Aleksovski, a Danijela Veljković iz Srbije u kategoriji displej oduševila je umjetničkim radom sa šećernim tijestom filigranski precizno izradivši jestive Gucci sandale, torbicu i ogrlicu.
“Dolazim iz Niša, a po zanimanju sam slastičar, a natječem se dugi niz godina. Izradila sam Gucci stvari od šećerne paste, a trebalo mi je 20-ak dana rada na ovim slatkim eksponatima. Lani sam bila na Biseru mora, a ovakvi radovi su vrlo cijenjeni, u svijetu su najjači u ovakvim disciplinama Turci, a mi smo dosta samouki, no trudimo se” – kazala je Veljković.

Biser mora u petak ulazi u posljednji dan natjecanja, snage će odmjeriti profesionalni kuhari, a održat će se i majstorske radionice i degustacije. Između ostalog, upoznat ćemo se s okusima Slovenske Istre, kao i pripremom hobotnice u morskom žalu – originalnim načinom Nikše Ivičevića Bukare, legendarnog kuhara iz Drvenika koje je ovo jelo pripremao i na 1. Biseru mora 2006. godine.

Foto: ŠKMER/Cropix

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci