BLACK BULL se predstavio u vinariji Trdenić

Meso wagyu goveda predstavio je u moslavačkoj vinariji Trdenić Siniša Birčić, čija ih obitelj na Black Bull Ranchu u Lekeniku uzgaja jedina u Hrvatskoj.

Steakove je za pedesetak uzvanika pekao Tomo Trboglav, glavni chef novootvorenog zagrebačkog restorana Marble.

Meso je spremno za pripremu nakon što odleži između 50 i 100 dana. Trajanje odležavanja ovisi o tome koliko je meso prošarano masnoćom. Što više nalikuje mramoru, može dulje odležavati, rekao je Siniša Birčić. Njegova obitelj ima 40 hektara zemlje i oko 150 grla stoke, među kojima je 40-ak goveda wagyu.

Uz pečenje jedinstvenog crvenog mesa poslužen je Pinot gris Trdenić family Fonders selection 2015. Deda ga u vinariji zovu od milja. Izrazito je moćno, ali elegantno i profinjeno. Fino i slojevito miriše, bogatog je okusa i punog tijela, kremozne teksture te alkoholne slasti uravnotežene s mineralnom svježinom. Gastroeno druženje započelo je pjenušcem Trdenić. Od škrleta je, napravljen bez kompromisa pa i bez dodavanja likera. Sasvim je suh, ugodne aromatike, srednjeg tijela i izražene svježine. Potom je mirni Škrlet 2022. koji je sad u punoj snazi. Iskazuje intenzivne sortne arome u kojima dominiraju breskve i zelene jabuke, a okus mu je fin, bogat i svjež.

Pretpremijerno je točen i Crni pinot 2019. Ima izražene arome višnje i trešnje, uz ponešto zemljanih tonova. Boja je malo jače rubinska nego što je uobičajeno kod crnih pinota Bregovite Hrvatske, tijelo puno, a svježina izražena. Na tržište će za tri mjeseca. Obitelj Trdenić se vinima bavi dulje od stoljeća, a danas je vode braća Tomislav i Krešimir.

I dok se razgovaralo o pečenome mesu wagyu goveda na stolove je stiglo sirovo. Zvali ga mi carpacciom ili tatarskim biftekom, ovaj “japanski” carpaccio biftek bio je senzacionalan. Wagyu steakovi se za sad mogu kupiti jedino na farmi u Lekeniku, a cijena je 170 eura po kilogramu. Burger stoji 35 eura, a imaju i steakove od goveda black angus po 50 eura za kilogram.

Tekst: Ivo Kozarčanin

Fotografije: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci