Ananas

(lat. Ananas comosus) je biljka iz porodice Bromeliaceae. Porijeklom je iz Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta kao voće, uglavnom u tropskim krajevima. Daje krupne, mesnate plodove, koje se koriste svježi ili se konzerviraju. Riječ ananas potječe iz gvarani jezika (naná) što znači isto.

Ananas je snažna, izdržljiva biljka. Raste u zemlji, za razliku od mnogih drugih vrsta iz porodice Bromeliaceae koje rastu epifitski. Naraste 1-1,5 m visoka, sa velikim 30-100 cm dugim listovima, koji okružuju debelo stablo.

Ananas je kultiviran još u pretkolumbovo vrijeme i bio raširen širom Južne i Srednje Amerike. Koristio se kao lijek, u ishrani i proizvodnji vina. U Stari Svijet ga je donio Kristofor Kolumbo 1493. sa svog drugog putovanja. Riječ ananas prvi put je upotrijebio André Thevenet 1555. godine.

Jugoistočna Azija dominira u svjetskoj proizvodnji: u 2001. Tajland je proizveo 1,979 miliona tona, i Filipini su proizveli 1,618 miliona tona, dok je Brazil proizveo 1,43 miliona tona. Ukupna svjetska proizvodnja u 2001. je bila 14,220 miliona tona. Glavni izvoznici svježeg ananasa u 2001. su bili: Kostarika sa 322000 tona; Obala slonovače, 188000 tona; i Filipini sa 135000 tona.

Otprilike od 2000. najviše zastupljeni svježi ananas, koji se prodaje u USA i evropskim supermarketima je hibrid sa smanjenom kiselošću. Ta vrsta je razvijena na Havajima u ranim 1970-tim.

U komercijalnom uzgoju, cvjetanje može biti izazavano umjetno, tako da se omogućava rano ubiranje prvog ploda, i što može ohrabriti razvoj drugog uroda manjih voćki. Odsječeni vrh ananasa, dobiven tokom čišćenja, može se posaditi u tlo, i narasti će nova biljka.

Izvor: Wikipedia

Prethodni članakMarelica
Sljedeći članakBreskva

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci