Je li alkohol dobar ili loš za vaše zdravlje?

Dva nova istraživanja daju nove razloge da popijete ili preskočite čašicu alkohola

Ako uživate u čašici vina ili pive uz večeru, vjerojatno već znate za dobre vijesti  (povećava “dobri“ HDL kolesterol, a “loši” LDL kolesterol sprečava u stvaranju, te štiti krvne žile, sprečava ugruške i pomaže da se masnoća ne zadržava u žilama.), ali i za loše vijesti (povisuje krvni tlak). Dva nova istraživanja daju nove razloge da popijete ili preskočite čašicu alkohola.

Čaša napola prazna: Žene koje piju čak i samo jedno alkoholno piće na dan imaju veće šanse za oboljevanje od nekih vrsta raka (osobito raka dojke), prema istraživanju s Oxforda koje je uključilo gotovo 1.3 milijuna žena. Naomi Allen, liječnica koja je sudjelovala u radu na istraživanju kazala je: – Postoje dokazi da čak i umjereno pijenje alkohola povećava razinu estrogena, što pak direktno povećava i rizik od raka dojke.

Čaša napola puna: Živjeli za jake kosti! Prema istraživanju s Tuft Sveučilišta, umjereno pijenje alkohola održava kosti snažnima i kod muškaraca i ženama u postmenopauzi, koje imaju niže razine estrogena (koji pomaže održati koštanu masu). Istraživanje je dokazalo snažnu povezanost između gustoće kostiju i pijenja pive ili vina za razliku od jakih alkoholnih pića, što pak znači da nije alkohol taj koji određuje zdravlje kostiju. Za zdravlje kostiju osobito je zdrava piva, jer sadrži silikon koji usporava stanjivanje kostiju i smanjuje šanse za obolijevanje od osteoporoze. Vino pak sadrži polifenole koji stimuliraju obnavljanje koštane mase.

Zaključak: Alkohol u umjerenim količinama (najviše jedna čaša dnevno) može biti dio vašeg zdravog života. No morate uzeti u obzir osobne zdrastvene rizike, ako u vašoj obitelji postoji povijest raka, preskočite tu čašu vina ili koktel. Osim toga zapamtite da  vino ili pivo, a i ostala pića sadrže dosta kalorija:

Boca standardnog piva – 150 kcal
Mala čaša crnog vina (50 ml) – 75 kcal
Bijelo vino mala čaša (50 ml) – 50 kcal
Konjak, Whiskey, Vodka (25 ml) – 55 kcal
Čaša Martinija – 200 kcal
Cocktail – Long Island Ice Tea – 750 kcal (odnosno otprilike kao jedan umjereni ručak)

Izvor: Žena

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci