36. Dani rudarske greblice

Kulturno-umjetničko društvo “Oštrc” i ove godine organizira 36. Dane rudarske greblice koja se održava u Rudama, 2. i 3. srpnja 2022.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda kraj Samobora zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od prošle godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U popratnom programu 36. Dana rudarske greblice, 30. lipnja u 20 sati, ispred Rudnika sveta Barbara, Karmen Sinković održat će stručno predavanje “Rudarska greblica – ponos naše zajednice” u organicaciji Udruge Rudarska greblica.

Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 2. i 3. srpnja. Subotnji program počinje Gastro susretima ispred Rudnika sveta Barbara od 15 sati, na kojima možete degustirati tradicionalna jela koja će spravljati vatrogasci iz Komiže, Buzeta, Drniša, Zasadbrega i Ruda. U popratnom programu predstavit će se udruga „Budi dobro“ i projekt „Zajedno činimo dobro“. U večernjem programu održat će se projekcija nagrađivanog arheološko – dokumentarnog filma „Vučedol Partridge“, dijelom snimanog i u Rudama, dok će u zabavnom programu nastupiti Roko Vušković.

Josip Lebegner

Nedjelja je rezervirana za radionice, igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika sveta Barbara od 11 do 17 sati, a uz radionicu izrade greblice, potragu za blagom, kovačnicu i radionicu gipsaonicu zabavit će ih i predstava Teatra Puna kuća „Ogledalce, ogledalce“.

Poslijepodnevni dio održat će se na igralištu u samom centru Ruda, gdje će od 17:30 nastupiti TD „Kerest“ iz Svete Nedelje, nakon čega započinju folklorni susreti koji će trajati sve do 20 sati. U 20 sati slijedi proglašenje najbolje greblice od sira i oraha. Svi zainteresirani svoju greblicu mogu donijeti na rukometno igralište, u protvanu, između 17:30 i 18:30. U zabavnom dijelu programa nastupit će grupa Panorama.

Sama manifestacija dobila je veliki zamah sredinom 2012. godine otvaranjem Rudnika sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude možete iskoristiti i za obilazak Rudnika.

Izvor: TZ Grada Samobora

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci