26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske

Hrvatski sommelier klub organizira 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem će se ove godine za titulu najboljeg natjecati 25 najboljih hrvatskih sommeliera, a finale će svi zainteresirani ljubitelji vina i kulture stola moći pratiti uživo u utorak, 7. studenog, od 15:00 do 17:00 sati u zagrebačkom hotelu Zonar.

Finalno nadmetanje najboljih sommeliera moći će se pratiti i putem live streaming-a na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/live/UShoI_xb1Wg?si=ns63-wmv1TE51ZI1

Uzbudljivo finale izbora za najboljeg sommeliera Hrvatske dio je šireg događaja sa nizom natjecanja i predavanja, a prvenstvo se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, ove godine u Zagrebu, 6. i 7. studenog 2023. godine.

Tijekom finala, svi posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi posebno izabranih vina, a iz prve ruke će moći vidjeti na koji način se najbolji sommelieri snalaze u prepoznavanju vina “na slijepo”, kako pravilno posluživati, dekantirati, na koji način pristupiti formiranju vinskih karata i općenito saznati mnoge zanimljive trendove koji dominiraju vinskom i ugostiteljskom industrijom.

“Gastronomska scena postaje sve sofisticiranija i kompetitivnija, a sommelieri predstavljaju ključnu kariku u stvaranju neprocjenjivog iskustva za goste restorana koji teže visokim standardima, uključujući i Michelin zvjezdice. Uloga sommeliera ne završava samo pri odabiru vina uz jela, već se proteže i na oblikovanje vinske karte restorana, koja postaje ogledalo kvalitete i raznovrsnosti cjelokupne ponude objekta. Osim profesionalnih sommeliera, iznimno nas raduje sve veći interes za sommelierstvom velikog broja ljubitelja vina koji pohađaju naše sommelierske tečajeve i radionice koje organiziramo čitave godine”, naglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Veljko Ostojić.

Hrvatski sommelier klub ima ključnu ulogu u promociji i razvoju struke sommeliera u Hrvatskoj te doprinosi raznolikosti i kvaliteti vinskog iskustva naše zemlje. Kroz organizaciju ovakvih prestižnih događanja, kontinuirano rade na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova. Time se osigurava da hrvatski sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima, čime se podiže ugled Hrvatske kao gastronomske destinacije vrhunske klase. Hrvatski sommelier klub je od 1994. član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel. Pobjednik 26. Prvenstva sommeliera predstavljat će Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.

U sklopu ovog događanja održat će se i masterclass radionica u kojoj će sommelieri i uzvanici moći kušati različita vina od renomirane vinarije Domaines Paul Jaboulet Aîné.

Saznajte više o programu prvenstva i pratite sve najnovije informacije na službenoj stranici prvenstva Sommelier udruge Hrvatske: https://sommelier.hr/prvenstva/

Izvor: PR, Hrvatski sommelier klub

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci