Zbog nevremena popraćenog tučom uništeni brojni jednogodišnji usjevi, voćnjaci i vinogradi

Zbog jakog nevremena sinoć su nastale štete na krovovima kuća i gospodarskih objekata te poljoprivrednim površinama, a najznačajnije materijalne štete u poljoprivredi nastale su na jednogodišnjim usjevima, voćnjacima i vinogradima. Uslijed velike količine oborina onesposobljeni su dijelovi odvodne mreže kanala za oborinske vode. U nekom područjima pojavila su se i klizišta te oštećenja nerazvrstanih cesta, makadama i poljskih putova.

Stručne službe Ministarstva poljoprivrede u suradnji sa županijskim i općinskim povjerenstvima izašle su na pogođeni teren, a u slijedećih nekoliko dana bit će formirana povjerenstva koja će evidentirati štetu. Nadalje, u narednim danima biti će poznati detalji razmjera šteta te će biti proglašena područja zahvaćena elementarnom nepogodom.

Proizvođači kojima su uništeni proizvodni kapaciteti (trajni nasadi, plastenici, gospodarske zgrade i oprema) moći će se javiti na natječaj za obnovu istih koji je na sam dan nepogode objavljen na eSavjetovanju, a otvaranje natječaja se očekuje unutar deset dana. Na ovaj način, svi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala bit će 100% financirani sredstvima iz Programa ruralnog razvoja (Mjera 5. Obnova proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima). Iznos sredstava koji će se staviti na raspolaganje oštećenim poljoprivrednicima odredit će se po završetku prvih procjena o razmjeru štete. U pripremi je i program potpore male vrijednosti kojima će se sanirati štete za proizvodnju koja je u tijeku.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek su u ranim jutarnjim satima u petak, 3. lipnja, u nazočnosti saborskog zastupnika Žarka Tušeka, župana Željka Kolara i predstavnika brojnih jedinica lokalne samouprave, obišli područja pogođena olujnim nevremenom popraćenim tučom, koje  je u četvrtak, 2. lipnja napravilo veliku materijalnu štetu na područjima gradova Klanjec i Oroslavlje te općina Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće u Krapinsko Zagorskoj županiji. Štete se bilježe i na području grada Ozlja i općine Draganić u Karlovačkoj županiji te području grada Jastrebarskog i općina Žumberak i Krašić u Zagrebačkoj županiji.

Također, Ministarstvo poljoprivrede je istoga dana u postupak eSavjetovanja s javnošću uputilo Nacrt Natječaja za provedbu podmjere 17.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja u svrhu dodjele potpore za financiranje prihvatljivih troškova premije osiguranja za police osiguranja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 150 milijuna kuna, a rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: pexels

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci