Zašto je pivo dobro za vas

Pivo je napitak koji se proizvodi tisućama godina, a ukoliko ga umjereno konzumirate, donijet će vam puno dobrih stvari za vaše zdravlje.

Pivo je najstarije alkoholno piće, prema do sada pronađenim arheološkim nalazima, pa ne čudi da su tijekom stotina i tisuća godina majstori pivari napravili piva koja pomažu pri raznim zdravstvenim problemima.

Crno pivo sjajan je izvor vlakana, povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg u krvi. Hmelj i slad štite srce i daju mu potrebne antioksidanse, a najveću dobrobit za srce od piva imaju ljudi u srednjim godinama.

Pivo ublažava i kožne probleme – dodajte u toplu kupku dvije čaše piva i opustite se dvadesetak minuta. Vitamin B i sastojci iz hmelja napravit će čudo za vašu kožu, čak i za psorijazu.

Bolovi u kostima i osteoporoza muče mnoge ljude, a rješenje je opet u pivu koje sadrži silikon, kemikaliju koja stimulira proizvodnju kolagena. Kolagen je najpoznatiji po blagotvornom učinku na elastičnost kože, no ujedno i povećava gustoću kostiju i pokretljivost zglobova, pa tako čaša piva od ječma ili slada štiti od bolova u kostima i osteoporoze.

Svi znaju da je pivo dobro za bubrege, a to nije samo urbani mit nego znanstvena činjenica, jer aktivni sastojci iz hmelja usporavaju otpuštanje kalcija iz kostiju, smanjujući rizik od bubrežnih kamenaca kod muškaraca.

Iako je velik trbuh dobio ime pivski trbuh, pivo je u tom slučaju nepravedno optuženo – krivac je pretjerani unos alkohola. Jedno pivo dnevno smanjuje upalne procese koji uzrokuju pretilost, jer gorki sastojci iz hmelja aktiviraju proteine koji imaju protuupalno djelovanje.

Naravno, sve navedeno vrijedi za jedno pivo dnevno. Stoga, odaberite neko kvalitetno pivo i uživajte u svojoj krigli dnevno, nećete požaliti.

Izvor: Metro portal

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci