Zašto jadranski hoteli s 5 zvjezdica imaju iste room service menije kao da posluju u Londonu, Dubaiju ili Bangkoku?

Lani je na Jadranu otvoreno devetnaest novih hotela, uglavnom viših kategorija. Ove bi se godine trebalo otvoriti još četrdesetak hotela i resorta s četiri ili pet zvjezdica.

Te su investicije iznimno važne za Hrvatsku: hoteli visokokategornici podižu profil destinacije i privlače goste s boljom kupovnom moći. Takvi hoteli, nadalje, zapošljavaju i educiraju lokalno stanovništvo.

Oni, naposljetku, potiču razvoj restoranske industrije. Svaki grad s minimalno dovoljnim brojem vrhunskih hotela može uživati u žestokom turističkom rastu.

Najbolji su primjer Rovinj i Dubrovnik, autentični šampioni hrvatskog turizma: Rovinj je unatrag sedam godina otvorio tri sjajna hotela, dok se Dubrovnik može pohvaliti s više od deset five star hotela. Naposljetku, izgradnja Bellevuea i renoviranje Alhambre postavili su Mali Lošinj na sam vrh naše turističke i gastronomske scene. I dok hardware -zgrade, sobe, bazeni i wellnessi funkcioniraju vrlo dobro – software novog hrvatskog hotelijerstva često je katastrofalan. Ovom ćemo prigodom tu tezu demonstrirati kroz naizgled marginalan, ali zapravo važan segment hotelske usluge.

Radi se o room serviceu. Obalni hoteli s pet zvjezdica u svom food and beverage programu vrlo često ne poštuju elementarne specifičnosti destinacije, što se znakovito manfiestira na room service jelovnicima. Ovih smo dana boravili u jednom ultraprofesionalnom resortu u srednjoj Dalmaciji, koji gostima omogućuje solidnu razinu luskuza uz puno vrućeg sunca, veličanstvenog mora, mirisa ružmarina i lavande, glasne zrike zrikavaca i sveg drugog što očekujete od samog srca ljeta u Dalmaciji.

Jelovnik room servicea, nažalost, kao da je došao iz sasvim drugog ambijenta. Na jelovniku za posluživanje u sobi dominiraju Caesar salad, burgeri, ramstek u umaku Cafe de Paris, neka bezlična tjestenina i norveški losos. Kada pogledate taj meni, morate se zapitati jesmo li u Dalmaciji, jesmo li uopće u Hrvatskoj ili smo u nekom solidnom korporacijskom hotelu u Londonu ili Dubaiju, dok more koje gledamo s balkona naše sobe nije ništa drugo nego fatamorgana.

Sigurno smo da F&B služba međunarodne tvrtke koja je vlasnik tog hotela savršeno dobro zna koja se jela najbolje prodaju u room serviceu. Međutim, ta se vrsta matematike naprosto ne smije primjenjivati u specifičnim sredinama poput obalne Hrvatske. Jer, ako na room service srednjedalmatinskog hotela s pet zvjezdica stavite Cezarovu salatu, entrecote i steak od lososa, poništili ste bilo kakvu gastronomsku specifičnost destinacije u kojoj djelujete, što je jednako loše za samu destinaciju, koja postaje aerodromski bezilična kao i za vaš biznis. Dobri su gosti u stalnoj potrazi za lokalnim raznolikostima: gost koji je u Splitu, Šibeniku ili na Hvaru kadar naručiti Caesar Salad ili Entrecote Cafe de Paris mora da ne voli hranu.

A gosti koji vole i poštuju hranu uvijek su i komercijalno korisniji od onih koji ne brinu za hranu. Uniformiranost room service menija karakteristična je za skoro cijelu hrvatsku obalu. Takav, beskarakteran, industrijaliziran pristup hrani, jedna je od najgorih značajki novog hrvatskog turizma. Hotel se ne sastoji samo od velebne zgrade, ljubaznih poslužitelja i velike sobe s pogledom na more i ogromnim televizorom. Stvarna vrijednost hotela sastoji se od niza njegovih specifičnih osobina, koje ga razlikuju od drugih hotela. Gastronomija tu zauzima apsolutno ključno mjesto, a to u novim hrvatskim hotelima još gotovo nitko nije razumio. Što je golema šteta, koja provincijalizira hrvatsku turističku ponudu.

Izvor: Kult plave kamenice

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci