Vinski razgovori uz noviju istarsku vinariju Valenta

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom“, zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, početkom veljače su u centar Zagreba doveli mladu istarsku vinariju Valenta.

U suvremenom i multifunkcionalanom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici Stiplošekov gost je ovaj put bio Valter Valenta.

Obiteljska vinarija Valenta nalazi se u Kaldiru, nedaleko Motovuna. Ukupno imaju oko 6 hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent. Prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine, a već za ta prva vina su im počele stizati medalje i priznanja.

Komentara publike na ovim Vinskim razgovorima bilo je više nego inače. Većina je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o maloj i novijoj vinariji. Ipak, možda je dobro napomenuti da se vino u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.

Valter Valenta i Tomislav Stiplošek”U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.“, objasnio je Valter Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: “6 hektara vinograda još nije dovoljno; da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan – ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino.Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018 i mladu Malvaziju 2019 koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018 te za još jednu usporedbu Teran 2017 i Teran 2018 koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.

Vina su stvarno dobra, s time da su najbolji utisak na sve prisutne ostavile Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju apsolutno nikakvo grožđe drugih sorata (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Treba svakako istaknuti da je i doajen hrvatskog vinskog novinarstva Vitomir Andrić Malvaziju Valenta svrstao u sam vrh istarskih Malvazija trenutno na tržištu.

Marinko Petković, Tomislav Radić i Vitomir AndrćSauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.

Kroz oba kušana terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su definitivno vina s ogromnim potencijalom tako da u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekujemo velike rezultate od Valente.

U ponudi imaju i Muškat koji ovog puta nije bio prezentiran jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar, a za nove količine Muškata iz berbe 2019. će trebati još malo pričekati, da vino bude spremno za tržište.Ugodne razgovore i vina pratili su fini zalogaji koji su pokazali kako se okusi hrane i vina sljubljuju na različite načine – plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus. Za osvježenje su bile “zadužene” vode Studena i Radenska.Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publiku su opet oduševile odlične razne paštete i istarske kobasice, a pažnju su privukla i dimljena pureća prsa.

Mljekara Latus je smještena u samom srcu Istre, okružena pašnjacima ponad sela Orbanići. Načinom kojim je radila nona Šantina, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; slijede trendove, razvijaju se i rastu, ali temelj ostaje isti: tradicija, priroda, obitelj. Kušala se odlična meka Mozzarella i izuzetno fini zreli sir Veli Jože.

Vinske razgovore upotpunili su, sada već uobičajeno, književni i glazbeni elementi.

Dragana Radusinović Tafra, novinarka i komentatorica koja dugi niz godina prati poslovnu scenu predstavila je svoj prvi roman “Tajkunova kći”, kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Istražujući i pišući za brojne značajne tiskovine, izbliza je upoznala ortački kapitalizam pa ga roman toliko vjerno prikazuje da se često postavlja pitanje radi li se tu o elementima nečije biografije, ali Dragana ističe da je radnja romana u potpunosti izmišljena.

Tomislav Stiplošek i Dagana Radusinović TafraJedno od mnogih pitanja publike bilo je gdje se knjiga može kupiti pa odajemo: roman “Tajkunova kći”, u izdanju tvrtke Beletra koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom, može se kupiti u većini hrvatskih knjižara.

Pred kraj Vinskih razgovora, organizator i moderator Tomislav Stiplošek osvrnuo se na kušana vina i rasprave koje su se razvile: “Vina Valenta nova su priča Istre, ali već imaju fantastična vina, a mene naravno, veseli što kreću u izgradnju kušaone koja će moći primiti između 30 i 50 ljudi i da, već se veselim odlasku kod njih. Međutim, još me više veseli što novi koncept Vinskih razgovora pokazuje da je vrlo dobro pogođen, jer danas smo imali vrlo živopisnu raspravu o kvaliteti vina Valenta, ali isto tako je bila i živopisna rasprava o knjizi pa je očito da spoj kulture i vina vrlo dobro funkcionira. Naravno, šlag na tortu su svaki put naši glazbenici.

Ovog puta su to bili Helena Novosel i Svibor Perković.

Helena Novosel uopće ne bi bila bitna za ovu priču da nije njezina poznata brata, tajkuna, influencera, lifestyle bloggera, fotografa i vlasnika Flash.hr portala.“, u svojem poznatom ironičnom stilu rekao je za svoju sestru upravo Josip Novosel. No ona od malih nogu pjeva i svira, glazbeno je školovana, ali je svestrana pa je nedavno završila i vizažističku akademiju AOMA. Helena pjeva soul, blues, jazz, pop u svojim aranžmanima, a ujedno i sklada svoje pjesme. Iza nje su brojni nastupi, a trenutno ju možete slušati svaku drugu nedjelju u KCM-u na večerima poezije Poetica Croatica.

Svibor Perković je mladi talentirani gitarist, član benda Ectratis, student jazza na zagrebačkom Učilištu za popularnu i jazz glazbu, a odao nam je da se priprema za Jazz akademiju u Grazu.

Na kraju svog nastupa Helena i Svibor su, itekako zasluženo, dobili veliki i glasni pljesak.

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije. Događaj upotpunjuju i drugi gosti, obično iz književnog, kazališnog i glazbenog svijeta.

Lokacija održavanja, History club u prekrasnoj i uvijek posebnoj Tkalči,  savršeno je mjesto za druženja s najbližima. Za bilo koju vrstu proslave, slobodno se obratite i prepustite iskusnoj ekipi s koja će brzo i pouzdano uspješno organizirati vašu proslavu i udovoljiti svim vašim zahtjevima.

Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se 20. 2. 2020. uz zadarsku vinariju Fiolić i Zadar Wine Festival. Broj mjesta je ograničen pa je za sudjelovanje potrebna pravovremena rezervacija. Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici događaja.

Fotografije: Rene Karaman

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci