Vinska karta svijeta – VINA FRANCUSKE

Koliko puta vam se dogodilo da ste u restoranu, ili da se nalazite u vinoteci pred morem vinskih butelja, gdje su sve jedna ljepše od druge, a ne znate ni ime vina pročitati na etiketi, a kamoli znati što se krije u njemu.

Da li ćete ga kupiti ili ne? Hm… Koja je vrijednost za novac? Kako ne pogriješiti?
Voditi ću vas korak po korak u svijet vina. Zajedno ćemo otkrivati vinorodne regije cijeloga svijeta, njihove autohtone sorte grožđa. Naučiti ćemo značenje etiketa na vinima, kategorizaciju vina, koje su najbolje berbe i mnoštvo drugih pojmova bitnih za pojedinu zemlju.

Kao sommelier u restoranu stranim gostima uvijek rado ponudim da probaju Hrvatska vina. Kao na primjer našu malvaziju, graševinu, plavac mali, debit, babić ili puno drugih predivnih hrvatskih vina na koja sam ponosna. Svjesno, samim time i promičem i predstavljam vinorodne regije Hrvatske i upoznajem strance s našom kulturom i zemljom. S druge strane, drag mi je osjećaj kada gostima i prijateljima mogu preporučiti i neko strano vino koje nikada nisu probali, a kamoli čuli za njega. I njima je gušt istraživati nove okuse, upoznavati nove vinske regije i susretati se s različitim imenima vina.

Zajedno ćemo putovati kroz vina Francuske, Italije, Španjolske, Mađarske, Slovenije, Novog Zelanda, Čilea, Argentine i još puno, puno drugih zemalja. Otkrivat ćemo bogatstvo koje krije svaka vinorodna regija i dočarati ću vam senzaciju okusa vina. Krenimo u nove izazove. Otvorite vaša čula i misli za svjetska vina.

Spremate li se možda na put u Francusku? Ili ste odlučili u toplini svoga doma kušati nešto novo.
Prepustite se mom odabiru. Krećemo u Francusku.

VINA FRANCUSKE

Za naš prvi susret odabrala sam meni jednu od najdražih vinskih zemalja – Francusku.
Francuska kao zemlja vina me osvojila svojom dugom tradicijom proizvodnje vina, svojim prepoznatljivim okusima, prekrasnim dvorcima (franc. chateau) i odličnim pozicijama vinograda. Zanimljivo je kako kao niti jedna druga zemlja, svoje vinograde definira, klasificira i kontrolira. Neke od najčešćih sorti grožđa koja možemo susresti diljem svijeta nam dolaze baš iz Francuske, kao na primjer, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot i mnoge druge.
Kako bi lakše pratili i upoznali još bolje Francuska vina upoznat ću vas na najčešćim izrazima koje možemo susresti na etiketama vina. Ovi korisni izrazi vam mogu puno pomoći kako bi lakše saznali potrebne podatke sa boce.
Blanc – bijelo
Chaetau – dvorac
cru classé – karakterizira važnu klasifikaciju vina kao što je bila 1855. U Bordeauxu
domaine – vlasništvo u Burgundiji
vin – vino
rouge – crveno
récolte – vintage- berba ,godina vina
biologique – organsko
cru – rast, vino dolazi iz odlične lokacije
villages – sela,vina iz boljih dijelova regije
sélection de grains nobles – slatka vina napadnuta botritisom, oznaka u Alsacu

 

VINORODNE REGIJE FRANCUSKE
Alsace
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Languedoc – Roussillon
Vallée du Rhône
Sud – Ouest
Jura i Savoie
Provance , Corse
Val de Loire

Svaka od vinorodnih regija je specifična i posebna na svoj način, a za vas sam odabrala meni najdraže regije i njihove sorte grožđa.
Zanimljivosti vinskih regija Francuske te njihove najpoznatije sorte grožđa.

U Alsacu vrijedi probati bijela vina kao što su odlični Riesling i i Gewürztraminer. Također, proizvode i odličan Pinot Gris,Sylvaner i Pinot Blanc. Skoro sva vina proizvedena u Alsacu imaju oznaku AOC, naziv kontroliranog podrijetla. Etikete je jednostavno pročitati jer uvijek naglašeno piše od koje je sorte grožđa. Također ćete prepoznati i njihova vina po specifičnim bocama izduženoga vrata. Vina iz Alsaca popijte u roku pet godina od godine proizvodnje vina, ali ima i boca koja mogu stariti i do deset godina. Tijekom posjeta sajmu vina Vinexpo u Bordeauxu , probala sam mnoštvo alzaških vina. Okus začina i raznih voćnih aroma mi se urezao i dan danas u pamćenje. Prilikom posjeta Alsacu svakako posjetite i njihove restorane, gdje ih je više od dvadesetak ocijenjeno sa Michellin zvjezdicama.
Burgundija je smještena u središnjem istočnom dijelu Francuske. Dvije najpoznatije sorte grožđa u Burguniji su Chardonnay i Pinot Noir od kojih je velika većina vina napravljena. Pinot Noir je sorta koja je jako nježna, ima malo tanina i poznat je po svojoj eleganciji i finoći. Najpoznatija vina i mjesta u Burgundiji su:
Côte de Nuits
Côte de Beaune
Côte Chalonnais
Macconais
Beaujolais
i Chablis.

 

Srce Burgundije čine Côte de Beaune i Côte de Nuits koje čine regiju Côte d ′ Or. Côte de Beaune proizvodi više crvenih vina dok su bijela manje zastupljena oko 30%. Dok u regiji Côte de Nuitsu prizvodnja crvenih vina je zastupljena oko 95%. Područja su isto također jako poznata jer dolazi najviše Grand Cru vinograda.

Svakako probajte Chablis od sorte grožđa chardonnay. Onaj sa oznakom Chablis Grand Cru je najveće klasificirano vino i najskuplje. Ako ga planirate čuvati, preporučujem do osam godina, dok Petit Chablis koje je jednostavnije vino, popijte u roku tri godine. Nekoliko bijelih vina koja bih vam preporučila još osim Chabilsa su: Pouilly Fuissé, Meursault, Puligny – Montrachet, Corton – Charlemagne. Kušajte vina Burgundije.

Svi zaljubljenici u Pinot Noir znaju da najbolji Pinot Noir dolaz iz Bourgogne. Probajte vina iz Côte du Nuitsa kao na primjer
Gevrey – Chambertin,
Vosne – Romanée,
Nuits St. Georges
Takva vina su jako skupa, ovisno naravno od proizvođača i godine, ali vrijede svaku kunu. Znate li da iz Burgudnije iz Côte de Nuitsa dolaze neka od najskupljih vina na svijetu kao što su Romanѐe – Conti, Clos de Vougeot ili La Tâche. U Côte de Beaunu možete pronaći isto odlična vina kao što su:

Pernand – Vergelesses
Aloxe – Corton
Pommard
ili Volnay.

Ako želite tek krenuti u svijet crvenih vina, preporučila bih vam veseli Beaujolais od sorte grožđa Gamay. Vino je jako voćno i lagano. Lako se zaljubiti u njega, a nije skupo. Probajte od proizvođača Drouhina, Duboeufa koje možete naći na našem tržištu. Izlaze svake godine treći četvrtak u jedanaestom mjesecu. Kao što vidite, izbor vina Burgundije je jako velik, postoje tisuće proizvođača u puno apelacija.

Još jedna vinska regija u Francuskoj koja očarava svojom ponudom je Bordeaux. Najvažnije sorte grožđa u Bordeauxu su:
Cabernet Sauvignon
Merlot
I Cabernet Franc.
Neka od najznačajnijih mjesta u Bordeauxu iz kojih dolaze renomirana vina su :
Médoc
Pomerol
Graves / Pessac – Leognan
St. Emilion

 

U Médocu se proizvode odlična crvena vina i neka od mjesta koja obuhvaća i od kud dolaze fantastična vina su Haut – Médoc, St. Estѐphe, Pauillac, St. Julien, Margaux, Moulis i Listrac.
St. Emilion proizvodi samo crvena vina, dok se u Gravesu proizvode i crvena i bijela vina.

 

Kako bi vam bilo što lakše razumijeti sve ove nazive, znajte da se sva imena vinorodnih regija i apelacija koja spominjem nalaze na etiketi i da ćete ih tako lakše pročitati i svrstati gdje pripadaju.

1855.godine u Bordeauxu se napravila klasifikacija vina, gdje su definirali njihovu kakvoću prema cru i raspodijeli ih na vina od prvog do petog crua, odnosno raspodijelili su ih u pet kategorija. Od Premier Grand Cru do Cinquime Grand Cru.
Premier Grand Cru vina su:
Château Lafite –Rotschild
Château Latour
Château Margot
Château Haut – Brion
Château d ′Yqem
Château Mouton Rotschild.

Jako je zanimljivo spomenuti vam i cijenjeni i skupi Château Petrus koji se radi od sorte grođža merlot i dolazi iz područja Pomerola.
Neke od najboljih godina u Bordeauxu su 1982.,1985.,1986.,1990.,1995.,1996.,2000.,2003.,…
Najbolje godine vina su i najčešće najskuplje. Preporučejem vina sa dobrim godinama da minimalno stare deset godina. Tada će dobiti na eleganciji i mekoći. Vina koja na boci imaju oznaku Appellation Bordeaux Controlee su spremna piti odmah čim su puštena na tržite.
Ako ste ljubitelj slatkih vina nemojte propustiti slatka vina iz Sauternesa i Barsaca koja imaju okus po botritisu, plemenitoj plijesni.

Želim vam puno uspijeha i hrabrosti u učenju i kušanju novih vina koja će vas sigurno osvojiti na prvu i s kojim ćete odmah kliknuti. Želim vam puno finih kapljica.

Pripremila: Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Jelena Šimić Valentić

Izvor: Wish.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci