Škrlet ujedinio moslavačke vinare – Upoznajte sva lica moćne autohtone sorte

Radionica Sva lica Škrleta održana je u prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu uz kušanje čak dvadeset etiketa. Bila je to večer puna fantastičnih vinskih iznenađenja!
U organizaciji Cork Croatia održana je radionica “Sva lica Škrleta” koju su vodili Ivana  Pranjić i sommelier Tomo Jakopović i koja je pokazala, ali jednako tako i dokazala svima okupljenim zaljubljenicima u Škrlet, da ova sorta itekako ima potencijala za duga odležavanja, pjenušce, jantarna vina….
Moslavina na okupu
Na radionici su bili prisutni vinari iz Moslavine: Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec).
U uvodnom dijele radionice Tomo Jakopović osvrnuo se na dugu vinogradarsku povijest moslavačkog kraja, istaknuvši kako današnja Moslavačka gora gledajući kroz povijest ima izrazito dug kontinuitet vinogradarstva. Danas su brojni moslavački vinogradi ekološki te sve više vinara prepoznaje kvalitetu i brojne mogućnosti ove sorte i na njoj grade svoje uspješne vinske priče.
Organizatorica radionice Ivana Pranjić i sommelier Tomo Jakopović
Upravo je ta činjenica o dugovječnosti ove autohtone sorte moslavačkim vinarima dala veliki poticaj za njezino očuvanje i sva njihova ulaganja. I dobro da su je očuvali. Upravo smo na radionici shvatili koliko Škrlet ima lica i da se radi o sorti koja je izrazito moćna. Kroz dvadeset kušanih etiketa (mada je prvotni plan bila i veća brojka) dobili smo zaista odličan presijek svega onog što je Škrlet, ali i što može biti.
Sva lica Škrleta koje smo imali priliku kušati na radionici.
Govorilo se da se od njega ne može napraviti pjenušac. Ali može! Govorilo se da nije dobar za predikatna ili odležana vina. Ali može! Moramo istaknuti kako je na radionici prezentiran i Škrlet iz mora, ali i amfore. Divna vina! S obzirom na sve što smo imali prilike kušati, jedino se može zaključiti da će ova sorta u budućnosti zasigurno imati još  mnogo ugodnih iznenađenja.
Škrlet – vrijedan pažnje
Dakako, za sve to su zaslužni moslavački vinari bez kojih ne bi bilo ni ove lijepe priče i koji njeguju Škrlet i bore se za njegovu populizaciju. Bile su potrebne godine rada, truda, ulaganja i znanja da bi danas Škrlet bio upravo ovakav kakav je prezentiran u Zagrebu. Vino koje zaslužuje pažnju. Prilog tome, osim naravno same kvalitete, idu i brojne nagrade na međunarodnim i domaćim festivalima, kao i nagrade za dizajn etiketa i sl.
Škrlet je, slobodno možemo reći, već sada izborio dobru i prepoznatljivu poziciju u vinskom svijetu. No ipak, još uvijek, svjesni su toga i sami vinari, moraju neprestano ulagati u brendiranje sorte i veću prihvaćenost kod javnosti.
foto: Tonka Hohnjec (GricGric)
Radionica je održana uz financijsku potporu samih vinara, Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić i financijsku donaciju kutinčanina Domagoja Pleše koji je i na radionici istaknuo kako će i u buduće ovakve hvalevrijedne projekte nesebično podržavati.
Ivana Pranjić je istaknula kako je cilj radionice da se uz partnerstvo s Udrugom voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačkom organizacijom Škrlet te Udrugom Škrlet Moslavina radi na što većoj promociji Škrleta i Moslavine kao vinske regije. Naravno, osim spomenutih vinara koji su se predstavili na radionici, Moslavina ima zaista velik broj vinogradara i istinskih zaljubljenika u Škrlet koje vrijedi upoznati i predstaviti javnosti.
“Plan je organizirati radionice za svakog vinara zasebno ili više njih zajedno po radionici, kako bi imali priliku prezentirati svoje vinarije i vina koja proizvode uz Škrlet. Također, od proljeća je plan radionice i razne događaje raditi upravo u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirane vinske ture iz Zagreba. Rečenica koja je mene oduševila tijekom organiziranja ove radionice je “Zajedno smo jači” i moja svrha je da vinari ne zaborave tu rečenicu i da im pokažem da zajedno možemo mnogo toga učiniti za dobrobit svih nas, Moslavine i našeg Škrleta”, istaknula je organizatorica događaja Ivana Pranjić.
Njezinu posebnu zahvalu na podršci dobili su Nikica Katić (Klet Romić) koji je od samog početka bio uključen u projekt, ali i Janko Kezele i Tomo Voštinić, koji su Ivani cijelo vrijeme bili velika podrška sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima.
“Ogromno hvala svim vinarima koji su se priključili i podržali ovu radionicu sa svojim vinima i sa svojim prisustvom na radionici. Ništa od ovoga ne bi bilo izvedivo da nam svima ogromnu podršku nije dao i Tomo Jakopović koji je sa svojom stručnošću, znanjem i fantastičnom poznavanju ove sorte vodio cijelu radionicu kušanja svih 20 velikih vina”, naglasila je Ivana Pranjić.
Moslavina kao vinska regija i turistička destinacija ima mnogo toga za pokazati. Vina Moslavine udružena uz Škrlet odlična su prezentacija ovog divnog kraja koji itekako trebate upoznati!
I naravno, planirajte Moslavinu posjetiti čim prije!
Popis predstavljenih vina:
Vinarija Trdenić – Pjenušac brut 2020
Vinarija Voštinić-Klasnić –  Fraktal 2019
Vinarija Jančar – Škrlet 2022
Vinarija Lagena – Iconic 2022
Vinarija Mikša – Škrlet 2022
Vinarija Florijanović – Selekcija Mons Claudious 2022
Vina Seletković – Barrique 2022
Vinarija Voštinić-Klasnić – Unikat 2022
Vinarija Kosovec – Škrlet 2020
Vinarija Miklaužić – Ovnek Žuti 2019
Vinarija Trdenić – Private Colletion 2015
Vinarija Ivanić – Pukli Kamen 2021
Vinarija Romić – Škrlet 298 – 2021
Vinarija Voštinić-Klasnić – Natur 2020
Vinarija Kosovec – Škrlet Selekcija 2018
Vinarija Voštinić Klasnić – Unikat 2015
Vinarija Glavina – Škrlet Amfora – 2021
Vinarija Romić – IBPB 2019
Uspomena na divnu večer – vinari i predstavnici medija.
Tekst: Tonka Hohnjec (Gric Gric)
Fotografije: Nikola Zoko

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci