Šalica kave i četiri zelenog čaja mogu spriječiti moždani udar

Kombiniranjem dva zdrava napitka pojačavaju se njihove dobrobiti za zdravlje te blokira nastanak krvnih ugrušaka te tako sprečava nastanak infarkta i kapi.

Kod odabira zdravog napitka za razbuđivanje neki će se odlučiti za kavu, drugi za zeleni čaj, no zapravo je najbolje kombinirati oba napitka, tvrde japanski znanstvenici iz Nacionalnog cerebralnog i kardiovaskularnog centra. Oni su promatrali prehrambene navike više od 84.000 Japanaca starih od 45. do 74. godine tijekom 13 godina. Otkrili su da jedna šalica kave na dan smanjuje rizik srčanog i moždanog udara za 20 posto, a četiri šalice zelenog čaja imaju sličan učinak.

Ipak, najmanji rizik od moždanog udara imali su oni ispitanici koji su svakodnevno kombinirali crnu kavu i zeleni čaj, jer se tada potenciraju dobrobiti tih napitaka za zdravlje, piše Daily Mail.

– Ovo je prva velika studija koja potvrđuje kombinirane učinke zelenog čaja i kave na moždani udar – rekao je autor studije dr. Yoshihiro Kokubo.

Dodaje kako je idealna mjera jedna šalica kave i četiri šalice zelenog čaja na dan, no već i dvije šalice čaja uz kavu značajno će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Izvor: 24 sata

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci