Pijte ono što volite

Jedno je sigurno – postoji vino za svakoga, svako mjesto i svako vrijeme

Porast samosvjesti kod kupaca i volje za eksperimentiranjem je, na svjetskoj razini, doveo do sve veće potražnje za vinima posebnog okusa, povezanim s lokalnim korjenima i nekonvencionalnim po pitanju dugotrajnih gastro tradicija.

Jedno je sigurno – postoji vino za svakoga, svako mjesto i svako vrijeme, i često je grijeh držati se provjerenih etiketa, budući da ćete, sigurno, propustiti posebne doživljaje.

Vina s osjećajem mjesta

Brojni znalci će najčešće tražiti lokalna vina pod snažnim utjecajem terroira. Terroir je francuski termin koji se koristi za vino, čak i kavz i predstavlja “osjećaj mjesta”, tj. zboj učinaka koje pojedino zemljopisno područje ili okruženje ima na pojedini proizvod, najčešće na vino.

Znalci neće, npr. tražiti bocu bilo kojega Chardonnaya, tražiti će osjetiti posebnosti Chardonnaya s određene lokacije. Npr. Chardonnay iz francuskog Chablisa ima poseban mineralni okus s osjećajem mora, što dolazi od jedinstvenog tla koje se sastoji od fosiliziranih ostataka morskih stvorenja.

S druge strane kalifornijski Chardonnay, s središnje obale, ostavlja dojam intenzivnog citrusa s drugim voćnih primjesama, koje obilježavaju njegov karakter i porijeklo.

Iz ovih razloga, potražnja za terroirom se nastavlja. Uključite se i sami!

Ljubav prema lokalnim vinima

Bez obzira gdje bili, kući ili na putovanju, odabir lokalnog vina je u trendu.

Gotovo da ne postoje turisti koji nisu kušali provanšaski rose tijekom boravka u Provansi, time produbljujući doživljaj lokaliteta, ali i produžujući ga svaki put kada kući popijete bocu istoga.

Uvjereni ste kako lokalna vina ne mogu doseći razinu izvrsnosti onih vodećih svjetskih etiketa? Promislite dva puta! Sve više i više vinarija, diljem svijeta proizvode fantastična vina, i često je čar otkrića nečega novoga znatno veći no čar uživanja u boci poznatog vina.

Prekršite pravila

Koliko ste često slušali “crno vino uz meso a bijelo uz ribu!”? I koliko ste često gubili vrijeme u lokalnoj vinoteci tražeći pravo vino uz vašu večeru? Pokušajte nešto drugo, pravila su stvorena kako bi se kršila.

Pravi gurmani znaju kako više ne postoje razlozi vezanja za arhaična pravila sparivanja vina i hrane. Živimo u energičnom vremenu gdje je dopušteno eksperimentirati kako bi ugodili sebi. Sa svim egzotičnim začinima i jelima koja dolaze sa svih strana svijeta, davno nametnuta pravila više nemaju smisla.

Umjesto da birate vina samo po boji, pokušajte pronaći ravnotežu. Svaki dobro uravnotežen obrok će propjevati uz uravnoteženo vino. Eksperimentirajte, okušajte se i u najnevjerojatnijim kombinacijama, isustvo će češće biti dobro no loše.

Postoji samo jedno pravilo: Pijte što vam se dopada! Vino i hrana su stvoreni kako bi se sparivali.

Štedljivi vinoljupci

Odstajala, jednolična, centrifugirana vina, izmorena prekomjernim ležanjem u hrastovim bačvama više nisu u trendu.

Moderni vinoljupci traže vina s identitetom u kojima se odražava terroir. Vino s određenog jedinstvenog područja treba zadržati svoj jedinstveni okus i osjećaj a ne biti pokušaj sintetičke kopije.

Vinari sve češće, na svojim greškama, spoznaju istinu – ne mučite i ne kvarite vaše vino s prejakim utjecajem hrasta, umjetnom kiselošću, dodavanjem šećera i ne pokušavajte vinu popraviti tijelo dodavanjem alkohola. Današnji vinoljupci znaju razliku!

Ne libite se odbiti loše vino

Jeste li se ikada susreli s bocom vina koja ima miris pokislog psa, aromu ugljena i dojam mokrog kartona? Svugdje u svijetu ćete naići na ovakva vina gdje su greške u proizvodnji često rezultat nemara ili pokušaja dobijanja veće količine iz ograničenog izvora.

Današnja vina su bistra, čistog okusa, proizvedena na visokom tehnološkom stupnju i s velikom dozom ljubavi, i takva se vina mogu naći svugjde, često po vrlo prihvatljivim cijenama.

Vina prihvatljive cijene

Naručivanje i preskupih vina je davno prošao trend, a i nije odveć inteligentno budući da postoji mnoštvo vina vrlo visoke kvalitete, proizvedenih bilo gdje u svijetu, i za popiti bocu takvoga vina vam ne treba nova hipoteka.

Vina prihvatljive cijene mogu također biti vrlo impresivna, često i nadmašiti razvikana vina.

Pronađite avanturistu u sebi, kušajte austrijsku Plavu Frankovku, Crni Pinot iz Argentine, Monica iz Sardegne. Ne morate naručiti Chateau Trlababalan kako bi dojmili vaše klijente ili prijatelje!

Pored znatne uštede moći ćete uživati u izvrsnim vinima, a dojam kako ponešto znate o vinu neće biti samo vaš.

Izvor: http://vinarija.com

Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci