Organoleptično ocjenjivanje vina po prvi put u HAPIH-ovom regionalnom uredu Dalmacije

U regionalnom uredu Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Trilju (Ugljane) prvi put održana komisija za organoleptično ocjenjivanje vina i voćnih vina.

Ocjenjivači s područja Sjeverne Dalmacije, Dalmatinske zagore te Srednje i Južne Dalmacije koji su bili članovi sedmeročlane komisije ocijenili su trideset devet uzoraka vina u postupcima donošenja rješenja za promet. Svi su uzorci bili mirna vina; dvadeset bijelih (jedanaest vina sorte Pošip), tri ružičasta i šesnaest crnih (jedanaest vina sorte Plavac mali). Metodom 100 bodova, s deset ispitnih parametara, ocjenjivači su „secirali“ senzorna svojstva i dodijelili rezultate na temelju kojih će vina imati pravo korištenja, ne samo zaštićene oznake izvornosti (područja podrijetla grožđa i proizvodnje vina), nego i važnog, tradicionalnog izraza „Kvalitetno“ i „Vrhunsko“.

Zajednička fotografija komisije za organoleptično ocjenjivanje vina.

Ovakva, regionalna ocjenjivanja nisu novost, pamtimo ih skoro koliko i samostalnost domovine. Međutim, ovo je prvo održavanje komisije u ovom regionalnom uredu koji je formiran na temelju Zakona o vinu iz 2019. godine i strategijskog plana ostvarenja provedbe zakonom propisanih aktivnosti na regionalnoj razini.

Izvor: HAPIH

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci