Održana promocija knjige  “Znanost i umjetnost doživljaja hrane”

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić priznata je stručnjakinja u području kulturnog turizma. Knjiga istražuje spoj znanosti i umjetnosti u svijetu hrane i pića koju bi zaista u svojoj biblioteci trebali imati svi gastroljupci i oni koji to žele postati…

U popularnom zagrebačkom diWine baru, u srijedu, 6. rujna, brojni zaljubljenici u gastronomiju i umjetnost hrane okupili su se kako bi sudjelovali na predstavljanju knjige “Znanost i umjetnost doživljaja hrane“, autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, znanstvene savjetnica u trajnom zvanju pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Gost večeri bio je poznati kuhar David Skoko, Ribarev sin, koji je za knjigu napisao predgovor.

Knjiga “Znanost i umjetnost doživljaja hrane” je znanstveno-popularno djelo koje ima za cilj objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja.

Chef David Skoko u razgovoru je istaknuo koliko ga je knjiga oduševila. „Volio bih da sam jedan ovakav priručnik imao u svojim počecima. Tada ne bih napravio mnoge pogreške koje sam, eto, naučio na teži način, kroz životnu školu. Nije bilo jednostavno uklopiti moju ambiciju u zadani okvir malog obiteljskog restorana, koji se svodio na to kako što bolje prodati netom ulovljenu kašetu ribe. Kroz kuharsku sam praksu i sam došao do brojnih zaključaka koje Daniela navodi u knjizi i smatram kako bi svatko tko se, profesionalno ili amaterski zanima za gastronomiju trebao kod kuće imati svoj primjerak ove knjige.“ – kazao je Skoko.

Događanje je podržala jedna od najstarijih hrvatskih vinarija, Kutjevo d.d., a program je dodatno obogaćen živom gitarskom glazbom u izvedbi jazz virtuoza Darka Gulića Gule.

dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

Nakon uvodnog, prezentacijskog dijela večeri u kojem su sudjelovali Irena Lučić, vlasnica diWine bara kao moderatorica te dr. Jelinčić i chef Skoko kao svojevrsni panelisti, prisutni su imali prilike uživati u finim zalogajima koje je prema načelima iz knjige pripravila sama autorica, te u čak tri vrhunske Kutjevo etikete: pjenušcu Maximo, graševini Vinkomir i Crnom pinotu iz linije De Gotho. Vina je ukratko predstavio Matko Kovačić, predstavnik vinarije, istaknuvši kako je kušana graševina Vinkomir svojevrsna premijera, obzirom da je riječ o etiketi koja se na tržištu nalazi svega dva mjeseca, a dolazi u single vineyard varijanti, s vrhunskog istoimenog položaja te je upravo dan prije promocije osvojila zlato na prestižnom ocjenjivanju Mundus Vini.

Daniela Angelina Jelinčić i chef David Skoko koji je u knjizi napisao predgovor.

Nastavak večeri protekao je u ugodnoj atmosferi, uz potpisivanje knjige i zvuke jazza. Ukupnom dojmu svakako je pridonio ugodan ambijent diWine bara koji se etablirao među zagrebačkim ljubiteljima vrhunske kapljice kao mjesto koje nudi jedinstvenu kombinaciju vinskog užitka, gastronomskih delicija i umjetničke atmosfere, te je često domaćin događanjima koja slave gastronomiju i kulturu hrane.

Događaj je pratila vinarija Kutjevo s tri etikete: pjenušcem Maximo, graševinom Vinkomir i Crnim pinotom iz linije De Gotho.

Pored uvodnog, knjiga sadrži pet glavnih poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov Hrana u ekonomiji doživljaja i objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova Veza mozak – hrana opisano je svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom. Kreiranje gastronomskog doživljaja naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje.

Četvrto poglavlje naslova Hrana i identitet naglašava njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod-teme: hrana kao brend, gastrodiplomacija te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje, posvećeno je temi Hrana i umjetnost, a temu predstavlja kroz dvostruku prizmu: hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo.

Svakako je riječ o djelu koje se ne čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljim razumijevanjem teme. Okupljeni sudionici prezentacije svakako su toga svjesni te se tijekom večeri tražila knjiga više, naročito što je uz promo cijenu i potpisani primjerak to bila i prilika za razgovor uživo s autoricom. Izniman interes za tematiku knjige dokazuje koliko je važno razumjeti znanost i umjetnost hrane u današnjem svijetu gastronomije.

foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

 

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci