Održana konferencija Ruralne Europljanke –  Žene u ruralnom prostoru imaju multifunkcionalnu ulogu

Nešto više od 50 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) u vlasništvu je žena, što je udio od 29,2 posto u odnosu na ukupan broj registriranih OPG-ova, istaknula je u ponedjeljak ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji Ruralne Europljanke, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Nema tu nekih bitnih promjena u zadnje dvije tri godine, iako su mogućnosti veće, kazala je Vučković, napomenuvši da smo na razini EU prosjeka, koji iznosi 28 posto.

Žene u ruralnom području prate izazovi kao i cijeli ruralni prostor, a to su depopulacija, osiguranje temeljnih zdravstvenih, obrazovnih i drugih usluga, odnosno cjelokupne infrastrukture, otežan im je ili ograničen pristup vlasništvu zemljišta, izjavila je Vučković.

Potrebno je stoga, kako je rekla, uložiti dodatan trud u njihovo neformalno obrazovanje, u prepoznavanje njihovih dodatnih vještina kojima raspolažu, osigurati dodatna sredstva za ta gospodarstva i za nove prilike.

Vučković je navela da kada se promatraju mjere iz Programa ruralnog razvoja koje više koriste žene, mogu se istaknuti one koje se odnose na diverzifikaciju poslovanja, na razvoj malih poljoprivrednika, na preradu. I upravo su te mjere, istaknula je Vučković, one koje bi trebalo dodatno razraditi i fokusirati se na njih prilikom provođenja budućeg Strateškog plana za poljoprivredu.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica rekla je da je cilj konferencije razmjena iskustava, poslovnih kontakata, ideja te umrežavanje.

“Izmičemo se od stereotipa kako mnogi smatraju seosku ženu. Mi je želimo predstaviti kao snažnu, jaku, moćnu. Ženu koju puno i kreativno radi, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i ona koja je poduzetnica, koja njeguje tradiciju, a s druge strane je i ruralna i urbana”, kazala je.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je da žene u ruralnom prostoru imaju multifunkcionalnu ulogu, jer proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, čuvaju obiteljske vrijednosti. No, smatra kako to nije dovoljno prepoznato. Odbor za poljoprivredu, kako je navela, nastoji raznim mjerama poticati izvršnu vlast da prepozna ulogu žena u ruralnom prostoru i da to nagradi.

Podsjetila je kako su primjerice predložili amandman na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen, a koji omogućuje da se poljoprivrednicama daju dodatni bodovi kako bi lakše ušle u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Petir je istaknula i kako bi kroz programe EU trebalo nagraditi poljoprivrednice – kao što primjerice postoje potpore za mlade poljoprivrednike, koje su u dosadašnjem programskom razdoblju iznosile 50 tisuće eura za pokretanje posla, a u sljedećem će se penjati i do 100 tisuća eura, takve programe trebalo bi uspostaviti i za žene poljoprivrednice.

Pozvala je izvršnu vlast da prepozna važnu ulogu žena u ruralnom prostoru i konkretno je nagradi.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak također su ukazale na problem depopulacije u ruralnim prostorima. Istaknule su pritom značaj digitalnih mogućnosti, koje su važne za ostanak ljudi u ruralnim prostorima.

Iako i danas postoje predrasude o ženama sa sela, njihov značaj je neupitan. To su žene koje puno rade, njeguju tradiciju, školuju se.. To su prije svega urbane žene. Danas smo svjedoci kako baš gradske žene sve više odlaze na selo i započinju svoje karijere, bilo da je riječ o poslovima u turizmu ili drugim granama gospodarstva. Gradske žene su ruralne Europljanke, ali se još puno toga promijeniti i raditi na njihovom integritetu i boljem položaju.
Rečeno je i to između ostalog u panelu “Od izazova do uspjeha” s naglaskom da treba znati vrednovati i neformalni rad ruralnih žena. Sve relevantne institucije svakodnevno rade na još većem uključivanju žena u tržište rada (8 milijuna žena ne radi) i njihovom međusobnom povezivanju. Kad već govorimo o povezivanju, konferencije kao što je ova izuzetno su hvalevrijedne, jer se zalažu za boljitak ruralnih žena, širenje znanja i poznanstava.
U konačnici, svim sudionicima skupa ovo je bila prilika da se povežu, razmijene mišljenja i iskustva te steknu itekako potrebne nove informacije. Konferencija se održava i sutra. Prilika je to za odlično korisno druženje i umrežavanje snažnih žena!
Foto: Gric Gric

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci