Obilježen Međunarodni dan kave

Da je zanimanje barista sve popularnije, dokazala je i strastvena zaljubljenica u kavu, ovogodišnja najbolja baristica Petra Gracin iz Šibenika!

U društvu partnera i ljubitelja kave, Franck je prvog dana listopada u zagrebačkom Johann Francku obilježio Međunarodni dan kave. Tim povodom održano je i finale regionalnog Franck barističkog natjecanja u skladu s pravilima Speciality Coffee Association (SCA), krovnog međunarodnog stručnog udruženja industrije kave. Ovo je natjecanje od posebne važnosti za Franck u kontekstu ulaganja u kvalitetu kave na hrvatskom tržištu i sustavno educiranje ugostiteljskog osoblja.

Kroz kvalifikacije od 15.000 ugostiteljskih objekata, finale je okupilo 10 najboljih barista iz regije.

Najboljom baristicom proglašena je Petra Gracin iz Šibenika (Yum Pastry shop), drugo mjesto pripalo je Marku Podbrežničkom iz Zagreba (Mala kavana), dok je treće mjesto osvojio Antonio Švob iz Crikvenice (Maslina 2), a nagrade je uručio Viktor Miljković, Franckov regionalni direktor prodaje za kanal HoReCa.

Proglašenje najbolje baristice. Čestitamo Petri Gracin!
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao lideru na tržištu, fokus nam je izvrsnost u pripremi i vrhunska kvaliteta kave u ugostiteljskim objektima. S tim ciljem u sklopu naše barističke akademije provodimo sveobuhvatan program edukacija. Poseban naglasak stavljamo na usavršavanje barističkih vještina i kreativnosti, te u konačnici izgradnju nove generacije vrhunskih poznavatelja i stručnjaka za pripremu espressa i ostalih napitaka na bazi kave, ali i čaja. U sklopu ovoga programa redovito održavamo i regionalno barističko natjecanje kako bismo dodatno popularizirali ulogu i važnost barističkog znanja koje zadnjih godina i kod nas sve više dobiva na značaju“, istaknuo je Viktor Miljković iz Francka.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Franck baristička akademija sveobuhvatan je program edukacije ugostiteljskog osoblja. Cilj je upoznavanje sa svim područjima koja se odnose na kavu – od plantaže do šalice – te usavršavanje vještina i umjetnosti pripreme vrhunskog espressa, ostalih napitaka na bazi kave te čaja. Ovaj edukativni program predvodi tim Franckovih profesionalnih barista kroz redovite prezentacije i individualno prilagođene edukativne radionice za ugostiteljsko osoblje. Franckov tim barista prošao je zahtjevnu certifikaciju iz područja barističkih vještina od strane Specialty Coffee Association (SCA).

Zanimanje barista sve je popularnije, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo, iziskuju dugogodišnje iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franck baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, a osmišljena je kako bi ugostiteljima omogućila najbolje zaposlenike koji su predani radu i izučavanju novih metoda pripreme toplih napitaka te praćenju globalnih trendova.

Franck podržava održivost globalne proizvodnje kave

Kao jedna od najdugovječnijih hrvatskih kompanija s tradicijom duljom od 125 godina Franck podržava i u svom poslovanju primjenjuje načela održivosti i odgovornosti na kojima se temelji Međunarodni dan kave. Navedeno podrazumijeva da kao članovi inicijative International Coffee Partners (ICP) sudjeluju u realizaciji globalnih projekata s ciljem osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima omogućujući im povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

PR

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci