Kumkvat

Patuljasta naranča raste Kini, a pripada porodici limuna. Jede se sirova, dobra je za proizvodnju pekmeza i marmelade, a pristaje i uz alkoholna pića. Prokuhana, pomaže kod suhoće grla.

Kumkvat je sitni plod veličine žira do omanjeg jajeta, i jedan od rijetkih citrusnih plodova koji se može jesti u cjelovitom obliku, budući je vrlo sitan u odnosu na rođake citruse. Okus mu je karakterističan za sve citruse – aromatičan, slatkast i kiseo. Zimi ga možete pronaći i u našim supermarketima kao egzotično voće. Birajte male i ovalne plodove koji su aromatičniji i slađi od većih i okruglijih primjeraka.
Preporučujemo da ga prije konzumacije dobro operete kako bi uklonili eventualne rizike kemijskih tretmana. Zreli plodovi kumkvata na sobnoj temperaturi će potrajati 3-5 dana, a u hladnjaku i do 3 tjedna.

Kumkvat je porijeklom iz Južne Kine, šumovitog i suptropskog kraja, a njegov naziv je na Zapad stigao kao kumquat, što je naziv ove voćke iz kineskog kantoneškog narječja. Latiniski naziv Fortunella dolazi od britanskog botaničara Roberta Fortunea, koji ga je 1846 donio u Englesku, kao ‘malu naranču’. Iako mu ime može zbuniti, on je sto posto citrusni plod iz porodice Rutaceae. U Kini je to omiljeni plod od davnina, koji je jednako lijep kao ukrasno drvo.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci