Kuhano vino – recepti i činjenice

Saznajte koliko kalorija i alkohola ime te kako se pripravlja omiljeni zimski napitak. Jedinstven miris i okus zimskog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,…), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan decilitar kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.

Iako dodatak ruma, likera ili konjaka kuhano vino može učiniti još primamljivijim, riječ je o za zdravlje vrlo opasnoj kombinaciji koja može dovesti do mučnine i vrlo ozbiljnog pijanog stanja. Također, redovito ispijanje crvenog kuhanog vina može ofarbati zube plavkastom bojom koja se tijekom pripreme oslobađa iz grožđa.

Za pripremu kod kuće se savjetuje korištenje “teških” vina iz južnih krajeva, a šećer i začini mogu se dodati u željenim količinama. Umjesto šećera može se koristiti i med, dok se od začina najčešće koriste klinčići, cimet, limun, limunova kora i anis. Odluka između crvenog i bijelog vina ovisi isključivo o ukusu.

Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ukoliko vino zakuha iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode ili soka.

Recept za crveno kuhano vino
1 litra crvenog vina (suhog)
1 limun
2 cimet štangice
8 klinčića
3 velike žlice šećera
Zagrijati vino i u njega dodati narezane kriške limuna, šećer i začine te pustiti da zajedno kuha oko pet minuta. Ugasiti štednjak, poklopiti lonac s vinom i ostaviti na sat vremena. Prije serviranja ponovno zagrijati.
Recept za bijelo kuhano vino
2 litre bijelog vina
¼ litre soka od naranče
7 velikih žlica šećera
1 cimet štangica
8 klinčića
Zagrijati vino, dodati sok od naranče i ostale sastojke, zakuhati još 15 minuta te poslužiti.

Izvor: Metro portal

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci