Kamilica pomaže kod anksioznosti

Ako ste pod stresom ili se osjećate kao da vas je netko dobro namlatio, vrijeme je da se okrene iznenađujućem djelovanju kamilice. Ova biljka je odavno poznata kao opuštajuće, smirujuće sredstvo.

Kamilica naime sadrži tvari koje utječu na iste dijelove mozga poput lijekova za anksioznost. To je potvrdila i nedavna kanadska studija koja je pokazala da kamilica ublažava simptome anksioznog poremećaja.

Stručnjaci pretpostavljaju da je za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonoid pod nazivom apigenin. Međutim, za razliku od popularnih lijekova za ublažavanje anksioznosti, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna. Uz sve to, ljekovita biljka podiže razinu glicina u tijelu – riječ je o aminokiselini koja opušta živce i mišiće.

Čaj od kamilice je najpopularniji čaj na svijetu. Jednostavno ga je pripraviti pomoću svježih ili sušenih cvjetova biljke. Međutim, većina ljubitelja kamilice nije upoznata s pripremom osvježavajućeg frapea. On, naime, može pružiti još snažniji učinak opuštanja, jer zapravo konzumirate cijeli cvijet. Ako se možete dočepati svježih cvjetova kamilice, odmah ih ubacite u frape. Nekoliko minuta nakon konzumiranja, doslovno ćete osjetiti popuštanje stresa i napetosti.

Kako biste pripravili frape, upotrijebite 8 do 10 svježih ili sušenih cvjetova te ih dodajte bilo kojem voćnom frapeu. Neke od sjajnih mješavina sadrže:

*3 banane, 8 – 10 svježih ili sušenih cvjetova kamilice, pola šalice vode, malo zaslađivača
*1 bananu, 1/2 papaje, 8 – 10 svježih ili sušenih cvjetova kamilice, 1/2 šalice vode, malo zaslađivača
*1 šalicu lubenice bez koštica, 1 bananu, 8 – 10 svježih ili sušenih cvjetova kamilice, 1/4 šalice vode, malo zaslađivača

Izvor: Ordinacija

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci