Dizajn, kreativnost, ekologija i priroda kao jedinstven umjetnički koncept Katarine Jakšić

“Platno prirode” naziv je izložbe autorice Katarine Jakšić koja nam se u srijedu, 10. svibnja predstavila u zagrebačkom diWine Baru.

Kreativnost koja je prožeta prirodnim materijalima poput mahovine, asparagusa te raznih drugih biljaka, stvara nevjerojatne slike mlade talentirane umjetnice Katarine Jakšić.  Ona je svoju strast prema prirodi posljednjih godinu dana aktivno usmjerila u inovativan koncept umjetničkog izričaja koji u promatraču budi ekološku svijest.

Dizajn, kreativnost, ekologija i priroda, osnovne su komponente ovih jedinstvenih djela u kojima se ogleda ključna poruka autorice koja je usmjerena u očuvanje prirode, ali i osvješćivanje važnosti koliko nam je (čista) priroda bitna.

Katarina Jakšić

Katarinin studio se zove PlantAnt i zapravo, sve što zaželite Katarina Vam može prenijeti na sliku…Njezina djela kao da su male makete planina u kojima ćete prepoznati divne krajolike… Katarina je završila za dizajnera vrtova i nema sumnje kako se njezina primarna profesija ovdje itekako dobro ističe.

Spojila je savršenu ideju i znanje, osmislila nešto potpuno drugačije. Riječ je o umjetnosti koja iz prirodnih elemenata stvara zadivljujuća djela koja su isključivo napravljena od organskih i bioloških materijala.

Prekrasno ogledalo od mahovine.
Katarina Jakšić i Irena Lučić, vlasnica diWine Bara.

„Sve moje ideje proizlaze iz prirode i sve što vidite na slikama je potpuno prirodno. Stalno istražujem kako sve ono što u prirodi vidim mogu prenijeti na svoja djela. Cijela ideja je da ljudima pokažem da mogu u svoje stanove, poslovne prostore, zapravo bilo koji interijer, unijeti nešto prirodno te da tako direktno mogu biti okruženi i povezani s prirodom”, istaknula je na otvorenju izložbe Katarina Jakšić.

Slike ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje. Konkretno, rađene su glicerinom koji mahovini, odnosno biljkama daje mekoću i postojanost. Važno je samo da se slike ne zalijevaju vodom, jer bi voda izbacila glicerin što bi utjecalo na truljenje biljke.

“Jedna od prednosti ovih slika je i ta da zbog upotrebe glicerina biljke ne skupljaju prašinu, osim naravno na rubovima okvira”, kroz smijeh je istaknula Katarina.

Treba istaknuti kako su Katarinine slike jedinstven proizvod. Iako postoje neki slični proizvodi i slike na tržištu, svi oni u nekoj mjeri uključuju i plastiku, no Katarinina djela su apsolutno prirodna.

Biljke za svoja umjetnička djela bira po strukturi biljke, odnosno samog lista. Što je biljka jednostavnija, ima manje žilica te će bolje upiti glicerin u koji se biljke stavljaju odmah nakon što se uberu. Podloga za slike je drvo, odnosno iveral, a Katarinu najviše vesele starinski, antikvitetni okviri koji su joj dodatna motivacija za kreativnost.

Katarina glavni materijal za svoja prekrasna djela nabavlja iz Španjolske, Francuske i Poljske gdje postoje farme mahovina. Naime, mahovinu iz prirode ne smijete uzimati, mada nažalost ljudi to rade i tako nepovratno uništavaju prirodu.

Osim što su posebne i lijepe, ove slike su i vječne, samo ih se ne smije zalijevati vodom. Dobro podnose vlažne i tamne prostore, jedino ne smiju direktno na sunce.

„Svaki put kad radim određeno djelo, moram mu se potpuno posvetiti. Moram biti u dobrom mindsetu, razmisliti o kompoziciji, strukturi biljaka, a pogotovo onda kad se radi o narudžbi klijenta, odnosno kad moram slijediti njegove želje i ideje“, kaže Katarina.

Zelena boja smiruje, djeluje na naše tijelo i um potičući usklađivanje emocija. To je boja prirode u kojoj možemo osjetiti ravnotežu ili spoznati naše želje, osjetiti nadahnuće. Zelenu boju preporučljivo je imati u svom domu, a pogotovo u poslovnim prostorima zbog dugotrajnog rada na računalima, a naše oko itekako treba odmor. Upravo u ovom segmentu Katarinina djela postaju sve traženija.

Izložba u diWine Baru (Ilica 93) otvorena je do 30. lipnja pa svakako navratite, upoznajte se s radovima ove originalne umjetnice i naravno, opustite se uz čašicu vina ili pjenušca… A nakon ove izložbe, u pripremi je nova, nešto veća, u Domu specijalne policije u Zagrebu koju ćete moći pogledati od 3. – 9. srpnja!

Katarinu Jakšić možete zapratiti na Instagram profilu i Facebooku.

Tekst/foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci