A tko bi i izumio pivo, nego žena

Mediji su puni, navodno senzacionalnog otkrića britanske povjesničarke (N.B. i stručnjakinje za pivo) Jane Peyton, da su unatoč imageu piva kao strogo muškog pića, presudnu ulogu u povijesti toga napitka odigrale – žene. No, nema mjesta čuđenju, jer da je pivo (i) ženska stvar, to je općepoznato, notorno, te posve razumljivo.

„Jane Peyton rekla je kako su žene stvorile pivo te da je upravo i jedino nježnijem spolu tisućama godina bio dopušten boravak u pivnicama i konzumiranje tog pića. Razlog tome je što se pivo do prije 200 godina smatralo hranom te je kao takvo bilo pod “nadležnošću” žena, prenosi Telegraph. Prije oko 7 tisuća godina u Sumeru u Mezopotamiji jedino je ženama bilo dopušteno da proizvode pivo i vode pivnice, a napitak je smatran darom boginja, a ne bogova. I u nordijskoj su kulturi, kao i u engleskoj, žene bile te koje su radile pivo koje je bilo popularno piće među ženskom populacijom, a postoje podaci koji govore kako je i kraljica Elizabeta I. pivo redovito pila za doručak. Industrijskom revolucijom je nov način proizvodnje ovog najraširenijeg i najstarijeg alkoholnog pića smanjio ulogu žena koja je s vremenom postala i zaboravljena. “Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju, ali trebaju zahvaliti ženama na pivu”, ponosno je izjavila Jane Peyton.” Eto, tako glasi ta agencijska vijest, koju nitko nije htio propustiti prenijeti, no zanimljivo su svi koji su svoju publiku izvijestili o  rezultatima povijesnog istraživanja gospođe Peyton, to predstavili kao spektakularnu novost, koja naglavce okreće ustaljenu predodžbu o nastanku i proizvodnji piva, iako je zapravo potpuno drugačije. Dakako da kao uvjereni pivoljubac, poklonik zlatnog soka i donekle poznavatelj pivske kulture, pozdravljam svaki doprinos promidžbi dragocjene tekućine, a kao zagovaratelj potpune ravnopravnosti spolova radujem se i ovom naglašavanju uloge žene u stvaranju najraširenijeg napitka, ali povijesne istine radi, valja reći i to da se ne radi ni o kakvom novom saznanju, nego zapravo o lanjskom snijegu i o otkrivanju tople vode.

Pokazat ću to citatima iz vlastitih tekstova, objavljenih prije točno jednog desetljeća. „Od egipatske mitologije, koja izum piva pripisuje božici Hathor, kraljici pijanstva i plesa, preko Finaca po čijoj su predaji to učinile tri žene – Osmotor, Kapo i Kalevatar, pa preko srednjeg vijeka, u kojem su pribor i alat za kuhanje piva bili vlasništvo žena, a pivarsko posuđe standardni miraz udavača, sve do četiriju kćeri Dicka Yuenglinga, vlasnika istoimene pivovare u američkom Pottsvilleu, koje su sve uključene u posao s pivom, nebrojene su potvrde da žene itekako imaju što tražiti u tom navodno muškom poslu, kao i u svakom drugom, jer žena učini i da lonac vrije, može uraditi ono što ne mogu ni volovi ni plug, pa i puno više, jer žena, baš kao kocka i vatra, nikad nije zadovoljna malim.” Tako stoji u kolumni Žensko pitanje, objavljenoj u listopadu 2000. u programu Radio Daruvara. Ali, ni to nije sve. U Starom Rimu se pokroviteljicom piva smatrala božica zemljoradnje Ceres (Demeter) a u Sumeru je božica piva bila Ninkasi, u čiju su čast pisane himne, o čemu svjedoče arheološki artefakti. Najpivskije nacije suvremenog svijeta, Česi i Nijemci imaju također svoje pivske heroine – u Češkoj je to Anna Fungerhut (Naprstek), dobročiniteljica i vlasnica pivovare i destilerije U Halanku, u kojoj je danas poznati muzej, a u Njemačkoj je to Katherine von Bora, žena Martina Luthera, koja je velikom reformatoru kuhala domaće pivo. I drugdje je kuhanje piva bilo ženska stvar, pa je tako u 18. stoljeću u Engleskoj čak 78 posto licenci za kuhanje piva bilo u rukama žena.

Nažalost, danas je najčešća veza žena i piva korištenje ženske ljepote i draži u reklamama, koje će navesti muškarce da popiju što više piva. Ali nije sve baš tako beznadno. Mnoga istraživanja, pokazuju naime da žene itekako vole pivo i da pivo nije nikakva muška privilegija. Čak u mnogim stvarima žene s pivom stoje bolje od muškaraca. Muškarci tako piju što im dođe pod ruku, a žene pažljivo biraju koje će pivo popiti, i u više od dvije trećine slučajeva same nabavljaju pivo.  I sve više to čine i na javnim mjestima, pa u famoznoj minhenskoj pivnici Hofbrauhaus am Platzl postoji i stammtisch s imenom Gradske ljepotice. Dakle, itekako postoje društva mokrih sestara, da parafraziramo uobičajenu frazu o „mokroj braći”

Izvor: Pivnica

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci