Pobjedom rumunjskog chefa Alexandru Sbancua završen je Biser mora 2022

Pobjednik 17. Bisera mora je rumunjski kuhar Alexandru Sbancu (37), a drugoplasirani splitski chef Petar Vlak koji je karijeru započeo radeći s Mirom Bogdanovićem. Treće mjesto pripalo je talijanskom natjecatelju Massimilianu Godini.

On je zamijenio kolegu iz Trsta, Briana Furlani Galantea, prošlogodišnjeg pobjednika Bisera mora, koji je odstupio zbog zdravstvenih razloga. Pobjednik je pripremao rižoto s plavim rakom, a glavno jelo bio mu je filet mola central cut, a za desert pripremio je mousse od jagoda.

“Po prvi puta sam na Biseru mora, a do sada sam se natjecao u nizu zemalja. Moja specijalnost su mediteranska i orijentalna kuhinja, a po mišljenju žirija izgleda da sam se dobro snašao u black boxu, dakle, u kuhanju s namirnicama koje su nam dodijeljene pred samo natjecanje. Tražila se brzina i kreativnost, a to mi nije bio problem jer takav mi je uostalom i posao u restoranu Chez In gdje sam executive chef” – kazao je Alexandru Sbancu iz Iasija u Rumuniji.

Alexandru Sbancu

Juniorski prvak Bisera mora je Vehid Šaldić (22) i sam je bio po prvi put na Biseru mora. Zaljubljenik je u molekularnu kuhinju iz Bosne i Hercegovine koji karijeru gradi u Hrvatskoj. Natjecao se čak u 12 kategorija.

Vehid Šaldić – juniorski prvak

“Nema što nisam kuhao u tri dana natjecanja i osvojio 12 medalja, a planovi su i dalje učiti i uzeti još više medalja na idućem Biseru mora. Srednju školu sam završio u Puli, a prve korake na natjecanjima sam napravio uz mentora Erika Glavicu. Radim u hotelu Pinija u Petrčanima kod Zadra, volim moderna riblja jela i uz to molekularnu kuhinju. Kako bi napredovao, čitam jako puno knjiga, educiram se kod kolega koji su specijalisti, a posljednje dvije godine i u inozemstvu” – kazao je Šaldić.

Čestitamo svima!

foto: Škmer

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci