Orašasti plodovi čuvaju zdravlje

Brojne su studije potvrdile kako osobe koje ih jedu nekoliko puta tjedno imaju zdravije srce, zahvaljujući mononezasićenim i polinezasićenim mastima.

Orašaste plodove vrlo je jednostavno nositi sa sobom, ne hlape i ne mijenjaju okus, jeftini su u usporedbi s drugim izvorima proteina – i jako ukusni.

Iako neki stručnjaci tvrde kako nije važno koju vrstu ovih plodova jedete, postoje razlike u nutritivnoj vrijednosti. Primjerice, 30 grama badema sadrži 163 kalorije i 14 grama masti, dok jednaka količina makademija oraha ima 204 kalorije i više od 21 grama masnoće. Većina orašastih plodova uklapa se negdje između ovih ekstrema, uz iznimku kestena, koji nisu niti kalorični niti masni. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koji još nalazimo i kod nekih vrsta riba poput lososa. Bademi su, pak, prvaci u kategoriji vitamina E i magnezija.

Indijski oraščići također obiluju magnezijem, dok se selen, koji štiti od raka prostate, nalazi u brazilskim oraščićima. Osim navedenih sastojaka, orašasti plodovi sadrže i vlakna, folate, bakar i arginin.

Ne znate za koje se orašaste plodove odlučiti? Kombinirajte nekoliko vrsta, po mogućnosti neslanih, a možete ih dodati i kuhanim jelima. No pripazite, orašasti su plodovi kalorični, pa ih oprezno jedite. S obzirom kako je i malo dovoljno – u smislu okusa i nutritivnih sastojaka, ovo vam ne bi trebalo biti previše teško. Kupovanje neočišćenih plodova natjerat će vas da se više potrudite oko hrane, a istovremeno ćete pojesti manje.

Ako želite proširiti listu namirnica koje jedete, nemojte se ograničiti samo na cijele ili nasjeckane orašaste plodove. I maslac pripravljen od orašastih plodova jednako je ukusan i hranjiv, a možete ga koristiti na koji god način hoćete.

Izvor: Ordinacija.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci