Kako se zaštititi od salmonele

Salmonela je u zadnje vrijeme pronađena u mnogim proizvodima u slobodnoj prodaji, pa nije zgorega podsjetiti kako se zaštititi od ove opake bakterije.
Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite.

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu – ‘Sigurnost hrane u mom domu’.

Nabavka – kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana, ali tek nakon što je jelo dobro ohlađeno.

Pranje – često imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja, jer se na taj način zapravo samo širi kampilobakterija s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje, jer se ona lako prenosi kapljicama vode.

Rezanje –  nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

Priprema – možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Metro portal

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci