Divne li Baranje! Predstavljamo Općinu Bilje i mjesta koja trebate vidjeti!

U organizaciji Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit posjetili smo PP Kopački rit, Paprikafest u Lugu te Seoski turizam Lacković u Bilju. Općina Bilje je živopisno, gastronomsko i multikulturalno turističko područje. Otkrit ćemo Vam zašto morate posjetiti divnu Baranju!

Dođete li u Općinu Bilje prvo mjesto koje trebate vidjeti je Park prirode Kopački rit!

Kroz ovo putovanje nekolicinu novinara provela je Renata Forjan, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit.   Park prirode Kopački rit glavni je generator razvoja turizma u Baranji i cijeloj županiji. Uz park se veže i bogata kulturna baština i gastronomija, a što potvrđuje i nedavno izdana brošura tj. ilustrirani vodič “Čarobna gastro priča Baranje“.

Renata Forjan, direktorica TZ Općine Bilje – Kopački rit

„Brošura prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Idejno su je osmislili i izradili Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Alumni – Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije. Pregledom brošure možete vidjeti da je navedeno i nekoliko zanimljivih činjenica o gljivama vrbovačama koje kako im i samo ime sugerira rastu na vrbama koje rastu uz vode, a voda u Baranji ne manjka“ istaknula je Renata Florjan.

Za lijepu uspomenu – zajednička fotografija prilikom posjeta PP Kopački rit.

Specifičnost parka je što njegov život i izgled ovisi o prirodnim procesima plavljenja. Naime, rijeka Dunav u svom srednjem toku uz pomoć Drave, stvara tzv. unutarnju deltu što ovom području daje svjetski značaj. Park je vrijedna prirodna baština, zaštićena još od 1967. godine i priznata u međunarodnim okvirima. Kopački rit je iznimno važan dio hrvatsko-mađarskoga prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je 2012. godine proglasio UNESCO.

Pogledajte i naš video s ovog putovanja.

Do sada je u parku zabilježeno više od 2300 bioloških vrsta, od kojih su mnoge na žalost ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini. Park prirode Kopački rit sadrži više od 500 biljnih vrsta, dok faunu čini čak 55 vrsta što je više od polovice ukupnog broja vrsta sisavaca u fauni cijele Hrvatske!

U parku postoje mnogi dodatni sadržaji: možete se provozati brodom ili čamcem, unajmiti kanu ili bicikl, promatrati ptice, okušati se u foto safariju, prošetati šetnicom bijelog lopoča…osluškivati prirodu i jednostavno zaboraviti na sve brige..

Park prirode Kopački rit zaista treba vidjeti!

Paprikafest u Lugu – “Najbolje paprike na kugli zemaljskoj”

U mjestu Lug posjetili smo 12. Paprikafest čiji je ovogodišnji slogan bio “Najbolja paprika na kugli zemaljskoj“, a najbolje su upravo one iz Luga! Festival je okupio najveći broj proizvođača crvene paprike ili tzv. “crvenog zlata”.

Nađete li se u Baranji, crvenu papriku jednostavno morate kušati. Osim paprike, pronašlo se tu i drugih proizvoda, poput – kravljeg sira, meda, lješnjaka, vina, bučinog ulja, domaćih kolača, langošica te lokalnih specijaliteta – fiš paprikaša, šarana u rašljama, čobanca, kobasica, a mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati i u kulturno-zabavnom programu Mađara iz Hrvatske i drugih zemalja.

„Većina Lužana živi od paprike. Prodaju je na kućnom pragu, tržnici, a i mnogobrojni restorani iz Zagreba redovni su kupci već godinama, čemu su pripomogle i medijske reportaže“ istaknula nam je Renata Forjan.

Ove godine OPG BELA THOMAJER osvojio je prvo mjesto u kategoriji slatke začinske paprike, a u kategoriji ljute začinske paprike najbolji su OPG SLAĐANA FERENC i OPG JOZSEF I EMEŠE KELEMEN. Iako ova godina i nije bila najbolja,proizvođači paprike istaknuli su da su zadovoljni, a mnogi od njih uspiju prodati zalihu.

Na ovogodišnjem Paprikafestu održan je i Kup Baranje – Fišijada na kojoj je 109 natjecatelja sudjelovalo u pripremi ovog tradicionalnog baranjskog jela, za koji znamo da je upravo mljevena crvena jedan od ključnih sastojaka za pobjedu.

Među brojnim uzvanicima u Lugu je nazočio i veleposlanik Mađarske u Republike Hrvatske Csaba Demcsák, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Béla Gárdos, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i brojni drugi gosti iz raznih dijelova Hrvatske.

Seoski turizam Lacković – mjesto gdje se osjećate kao kod kuće!

Za kraj našeg putovanja posjetili smo Seoski turizam Lacković u Bilju. Ova vrijedna obitelj među prvim je pokretačima razvoja seoskog turizma u Baranji, kada se za Baranju jedva znalo. Kroz imanje su nas proveli domaćini, gđa. Slavica, snaha Tamara i njen suprug Srđan.

Srđan Lacković

Da gaje veliku ljubav prema onome što rade, uočljivo je već pri dolasku na njihovo imanje, ali to potvrđuju i mnogobrojne nagrade od strane struke.  Naravno, ovdje ćete uživati u domaćoj hrani. Gospođa Slavica i snaha Tamara uputile su nas u tajne spravljanja zeljanice, dok se nekolicina kolegica i kolega u tome i okušalo…

Snaha Tamara i gđa. Slavica u pripremi zljevanke…
…a “posla” su se primili i novinari…

Imanje se iz godine u godinu razvijalo i po broju kreveta i po dodatnim sadržajima. Danas imaju 16 komfornih ležajeva te 8500 m2 zemlje na kojoj su uređeni voćnjaci, plastenici s povrćem…

Na imanju ćete zateći pravo malo životinjsko carstvo! Mnoštvo domaćih i drugih životinja vjerujemo da one najmlađe goste uvijek razveseli.

Želite li pobjeći od užurbanog gradskog tempa i stresa, posjetite obitelj Lacković… ovdje ćete se u potpunosti opustiti i odmoriti.

Obitelj Lacković njeguje tradiciju ovog kraja… uživaju u onome što rade, što se i osjeti kroz njihov odnos prema gostima u što smo se i sami imali prilike uvjeriti.

Ovdje se osjećate baš kao kod kuće!

Posjetite divnu Baranju!

foto /video;  Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci