Održane martinjske vinske radionice u Dugom Selu

Vina, sirevi i književnost obogatili su proslavu dana Grada Dugog Sela, u organizaciji TZ Dugoga Sela.

Povodom obilježavanja dana Grada Dugog Sela i blagdana Svetog Martina, zaštitnika grada, prema ideji direktorice TZ Karmele Vukov Colić, u subotu 12. 11. 2022., održane su dvije vinske radionice: na prvoj su kušana vina dugoselskoga uz domaće sireve i med, a na drugoj – vinsko-književnoj – Marijana Perinić je čitala odlomke iz svojih knjiga, a Marija Vukelić ispričala priču o mirisnim vinima poput muškata žutoga i traminca spojivši ih sa ženskim mislima o vinu.

Martinjska vinska radionica sljubljivanje vina i hrane dugoselskoga kraja naglasila je tzv. “terroirsko uparivanje” koje je često najjednostavnije i najuspješnije: uparuju se vina i hrana iz istoga kraja. Svoja vina predstavili su vinari Vinogradarsko-vinske udruge “Terra Sancti Martini”, a degustaciju je sirevima obogatila lokalna obiteljska sirana Kusanovec, uz med “Pčelara zagrebačke županije” i bučnicu slastičarnice “Jagode i čokolada”.

Marija Vukelić vodila je sljubljivanje, ispričala priču o sortama dugoselskoga kraja, a vina su redom predstavili osobno vinari: Miro Škrlec svoj pjenušac od manzonija i cabernet sauvignon (2020); Boris Mahač – silvanac zeleni i traminac (2021), a Nikola Rnjak pinot sivi i muškat žuti (2021). Za ovu su radionicu vinari odabrali najbolje ocijenjena vina na 28. Izložbi vina na Martin bregu 2022. Sirevi Kusanovec (skuta, škripavac, mladi, odležani kravlji sirevi) odlično su pratili vina uz slasne dodatke poput meda i oraha te bučnicu.

Vinsko-književna radionica ”Ženski razgovori uz vino” bila je namijenjena damama. Odlomke iz svojih knjiga čitala je sama autorica, Marijana Perinić postavljajući damama intrigantna pitanja u svezi žensko-ženskih i žensko-muških odnosa, susreta, prijateljstava … Marija Vukelić, profesorica francuskog i vinska promotorica, objasnila je razliku između mirnih i pjenušavih vina, kušale su se aromatične sorte muškat žuti i traminac vinarija Rnjak, Mahač, Čergar i Barun, a … u razgovoru su se postavljala posebno zanimljiva pitanja, npr. koja su vina « zavodljiva », koja vina se preporučuju na prvom sastanku, postoje li « muška i ženska vina », koja vina se piju na ženskim izlascima, koja se preporučuju kao afrodizijak i sl.

Uz vina servirani su sirevi obiteljske sirane Kusanovec, med, orasi, medenjaci, ali i talijanska gorgonzola koja paše uz slatkasta vina. Gošće se uživale, a najviše uzdaha izmamio je pjenušac od muškata žutoga, krašićke vinarije Barun, prigodnoga naziva « Amoureux » (fr. zaljubljen, ljubavnik). Marija Vukelić je pročitala i nekoliko citata « šampanjskih žena », poput one najpoznatije, Elisabeth Bollinger koja je izjavila da pije « šampanjac i kad je sretna i kad je tužna, kada je sama i kada je u društvu, kada nema apetita i kada je gladna ; inače ga nikad ne pije, osim kada je – žedna ! «

Sa slašću na nepcu i šampanjskim mislima, dame su dočekale koncert Sanje, Zeca i Marinka koji su otpjevali najljepše pjesme Novih Fosila. I bilo je baš dobro – vidjeti ih opet …

Pripremila: Marija Vukelić, prof.

Foto: Julio Frangen 

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci