Odležali 180 godina na dnu mora

Nevjerojatno živa i svježa bila su dva od 168 šampanjaca koje su ljetos pronašli na potopljenom brodu u Baltičkom moru. Brod je potonuo u prvoj polovici 19. stoljeća, a finska sommelierka Essi Avellan je s grupom kolega, 17. studenog kušala Juglar,“brand” šampanjere koju je 1829. preuzela kuća Jacquesson, te Veuve Clicquot bez oznake godišta za koji su ustanovili da je punjen oko 1830.

Juglar je bio harmničniji, a Veuve Clicquot imao je aromu punu dima, rekla je Essi Avellan dodajući kako su oba šampanjca, prema “modi” otprije gotovo dva stoljeća, puno slađa od današnjih, ali iznenađujuće bistri, zlatne boje i s aromama meda i kruha.

Imali smo veliku sreću da smo mogli upoznati stari stil proizvodnje šampanjaca te uvidjeti kako im je potncijal sazrijevanja ogroman, dodala je Avellan.
Šampanjci su pronađeni u podmorju finskog arhipelaga Aland. Uprava tog otočja planira dio boca prodati na dražbi, a dio će iskoristiti kao “dosage”, dakle dopunu bocama novog šampanjca čiju proizvodnju žele naručiti u povodu ovog otkrića. Inače, najstariji šampanjci pohranjeni su u podrumima kuće Perrier-Jouet. To je berba 1825. A dobro višestoljetno starenje ovih šampanjaca potvrda je i da Poljoprivredna zadruga Vrbnik može svoj Valomet ostaviti na kvascima i nekoliko godina na dnu mora.

Izvor: http://blog.vino.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci