Pivo čini muškarce inteligentnijima?

Istraživanje je pokazalo kako muškarci koji popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate u rješavanju mozgalica od onih koji su potpuno trijezni.

Vjerojatno ste dosad čuli onu slavnu teoriju o ljudskom mozgu koji funkcionira vrlo slično krdu bizona.

Naime, krdo bizona može se kretati onom brzinom kojom se kreće njegov najsporiji član. Kad predatori napadnu krdo, najslabiji i najbolesniji bizoni često budu prvi na udaru jer se kao najsporiji nalaze na začelju krda. To se zove prirodnom selekcijom, koja omogućuje krdu da se s vremena na vrijeme rješava onih koji ga usporavaju.

Ljudski je mozak s druge strane nakupina živčanih stanica, a kao cjelina funkcionira onoliko brzo koliko najsporija stanica može funkcionirati. Konzumacija alkohola uništava stanice u mozgu, ali zbog iste teorije o prirodnoj selekciji, alkohol napada najsporije i najslabije stanice, čime zapravo pomaže da mozak ostane brži i efektivniji.

I dok će se mnogi koji pročitaju ovu priču zasigurno nasmijati, malo će tko povjerovati kako iza nje stoji ikakva prava znanost. Vjerovali ili ne, tomu možda i nije baš tako.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu proveli su istraživanje koje je pokazalo kako muškarci koji popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate u rješavanju mozgalica od onih koji su potpuno trijezni.

Znanstvenici su ispitanicima dali zadatak da nizu od tri riječi dodaju četvrtu riječ koja se uklapa u obrazac. Primjerice, riječi sir mogu se pridružiti riječi poput švicarski, svježi ili pljesnivi.

Polovica ispitanika popila je jednu litru piva, dok druga polovica nije konzumirala ništa. Pokazalo se kako su muškarci koji su pili pivo ostvarili 40 posto bolje rezultate od onih koji nisu pili ništa. Osim toga, muškarci pod utjecajem alkohola rješavali su zadatak prosječno 2,5 sekunde brže.

„Inovacije nastaju kada ljudi nisu toliko fokusirani, stoga je za buđenje kreativne svijesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva”, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci