Otvoren 59. hrvatski i 19. međunarodni simpozij agronoma

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka, otvoren je 59. hrvatski i 19. međunarodni simpozij agronoma (SA2024) uz brojne suorganizatore i partnere.

Otvorenju su nazočili predstavnici ministarstava, institucija, jedinica lokalne samouprave, članovi akademske zajednice, nevladinih udruga i predstavnika struke. Nazočne su pozdravili Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanska županije, Mato Franković gradonačelnik Dubrovnika,Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Tomislav Josip Mlinarić prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu teIvica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta.

Marijana Petir, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskome saboru, otvorila je Simpozij i u obraćanju upozorila kako je potrebno revidirati europske politike kako ne bi ugrozile naše poljoprivrednike. Dodala je kako i dalje ostaje pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretirani sredstvima koja nisu dozvoljena u EU i predstavljaju problem i za poljoprivredne proizvođače i za potrošače. Također je upozorila i na to kako nisu razumni ni pojačani administrativni zahtjevi u odnosu na dobnu i obrazovnu strukturu naših poljoprivrednika, a govoreći o drugim izazovima s kojima se sektor poljoprivrede susreće, rekla je kako sposobnost brze reakcije na krize trebaju biti prepoznate kao opasnost opstanku poljoprivredne proizvodnje.

Gospođa Petir najavila ja da će na inicijativu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, Odbor za poljoprivredu održati tematsku sjednicu “Izazovi visokoškolskog obrazovanja za potrebe sektora poljoprivrede, šumarstva i veterinarstva“ i pozvala sudionike Simpozija na aktivno uključivanje u raspravu.

Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva znanosti i obrazovanja od 11. do 16. veljače 2024. godine u Dubrovniku u hotelu Valamar Lacroma. Registrirano je 430 sudionika s 327 radova iz 20 zemalja koja će se uz plenarna predavanja uvaženih međunarodnih stručnjaka odvijati i u sekcijama. Posebna pažnja posvećena je panel raspravi pod naslovima: Komasacija poljoprivrednog zemljišta: izazovi.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, pohvalila je organizaciju, naglasila dugu tradiciju Simpozija i između ostalog istaknula da je ovo prilika da stručnjaci razmjene ideje, raspravljaju o sektorskim aktualnostima, temama koje uključuju komasaciju poljoprivrednog zemljišta, kvalitetu hrane, zelene tehnologije i digitalizaciju u poljoprivredi te razvoj ruralnih područja. Istaknula je i kako ove teme obuhvaća Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Strateški plan ZPP-a, putem kojeg smo osigurali gotovo 3,8 milijardi eura do 2027. Naglasila je da se Ministarstvo poljoprivrede ne mora baviti samo pitanjem potpora i dodjele zemljišta. Treba doprinositi i očuvanju naših najvrjednijih resursa, pronalaženju načina kako ih koristiti racionalno s mogućnošću stvaranja najveće dodane vrijednosti, kako ih očuvati za sljedeće generacije i kako stvarati jači i otporniji i povezani hrvatski lanac hrane.

U ime organizatora skupu se obratio prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta koji je istaknuo da je uloga obrazovnih i znanstvenih institucija u današnjem vremenu ključna. Ne samo za obrazovanje, već i za iskorake u praksi i znanosti. Sudionici ovog Simpozija trebali bi biti predvodnici novih znanja i rješenja za poljoprivredu, a transformacija europske poljoprivrede već je započela. Europski zeleni plan kroz nekoliko stupova podupire zaštitu okoliša, što nedvojbeno podupire učinkovito korištenje resursa. Mi, agronomi, posebno znamo važnost riječi – učinkovito korištenje resursa.

Pod izrazom “zaštitite tlo i vodu kako biste osigurali hranu za čovječanstvo”, mislimo na učinkovito korištenje resursa što će se postići transformacijom gospodarskih i društvenih aktivnosti prema kružnom gospodarstvu i zelenom društvu.

Izvor: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

foto: Ilustracija Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci