Draganićki mali fanjki – jelo plemenitih seljaka – Predstavljanje tradicijskih jela draganićkog kraja

U organizaciji Općine Draganić i ove godine pripremljen je tradicionalni program Dani Draganića, koji će se održati 1. do 3. lipnja 2023. godine, i to na više lokacija.

U centru Draganića organiziran je slavljenički program, koji počinje već u četvrtak  1. lipnja s početkom od 17:00 sati. Prezentacija projekata „Divanji po draganićki”, u organizaciji KUD Sv. Juraj Draganić u prostoru Kulturnog doma prigodno će predstaviti čuvare draganićke tradicije i bogatstvo baštine.

Dan poslije, u petak  1. 6. s početkom od 19:00 sati održat će se revijalna utakmica između NK Draganić i NK Čeglje, a nakon toga od 21:00 sati sve okupljene zabavit će svojim nastupom popularni Begini, a prije njih nastupit će Miljac&Slatki dodir.

U popratnom programu, s početkom od 17:30 sati pripremljene su Dječje igre, Izložba suvenira i rukotvorina te druženje u Lovačkom kutu.

U subotu 2. 6. u prijepodnevnim satima organiziran je malonogometni turnir, a bogata gastronomska tradicija predstavit će se od 16:00 sati u društvu chefa Tomislava Špičeka. Program „Draganićki mali fanjki – jelo plemenitih seljaka” predstavit će tradicijska jela draganićkog kraja. Nakon toga, od 20:00 sati nastupit će TZ Samo tamburaši, kao uvod u nastup legendarnog slavonskog glazbenika Šime Jovanovca, uz gosta iznenađenja.

U popratnom programu, s početkom od 10:00 sati pripremljeni su turnir u šahu, viseća kuglana, graničar za žene, prezentacija vatrogasne opreme, uz druženje u Lovačkom kutu.

Program je realiziran uz potporu Karlovačke županije i Turističke zajednice područja Kupa, u suradnji s lokalnim udrugama.

Zanimljiva je činjenica da se Draganić spominje još u 13. stoljeću od kad datira povelja hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV izdana junačkim ratnicima Draganića. Plemenita općina Draganić oduvijek se razvijala slobodno, bez vlasništva plemenitaša i njihovih dvoraca. Niti danas nećete tu naći tragove dvora i kmetskih nastambi, ovo je bio slobodni teritorij slobodnih ljudi.

Ulaz na sve programe je slobodan. Pratite najave na društvenim mrežama Visit Kupa te mrežnoj stranici www.kupa.hr

Izvor: TZ Kupa

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci