Dalmatinske vinske ikone – godišnje kušanje najboljih vina Dalmacije

Dalmatinske vinske ikone je prestižna vinska manifestacija na kojoj vinari Dalmacije predstavljaju isključivo svoja najbolja vina. Radi se o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje zbog limitiranog trajanja vinari iz svih dijelova Dalmacije donose samo po jednu ili maksimalno dvije etikete, one s kojima se najviše ponose.

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari žele skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo jedne Dalmacije, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno, a potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja poput britanskog Decantera na kojima Dalmacija osvaja više najsjajnijih odličja od bilo koje druge regije iz ovog dijela Europe.

Stoga je manifestacija Dalmatinske vinske ikone jedno uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem se posjetiteljima pruža prilika na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije, koja im rastaču i o kojima im pričaju autori vina osobno.  “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da najednom mjestu nađu svoje favorite iizaberu vina u kojima će uživati i / ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Usklopu sajma bit će organiziran i radne sastanke na temu razvoja dalmatinske vinske scene i njene bolje promocije.  Nedavno održano internacionalno natjecanje gdje su dalmatinska vina izuzetno dobro ocijenje na nam daje i internacionalno priznanje. Nama vinarima je to naponos, ali glavno tržište i glavni partneri su u Hrvatskoj te se želimo nastaviti zbližavati s domaćim kupcima jer je to naš tmelj razvoja. Dalmatinski vinari, uz podršku Sveučilišta u Splitu, Ministarstvom poljoprivrede, dalmatinskih županijama i HGK su vam pripremili ovaj događaj i nadam se da ćete uživati u našim vinima.” istaknuo je predsjednik udruge Leo Gracin.

Promenadno kušanje će se održati 23. listopada 2021. godine u prostoru restorana Kampus u sklopu Sveučilišta u Splitu, a manifestacija će za posjetitelje biti otvorena od 12 do 19 sati.

Dan uoči promenadnog kušanja, 22. listopada 2021. godine, u istom prostoru će se održati vinske radionice koje će voditi renomirani predavači – Branimir Vukšić, Manuela Plohl, Kruno Filipović, Monika Prović i Saša Špiranec.

Program radionica:

Petak 22.10.2021.
14:00h Dalmatinski rosé – Dalmacija je hrvatska Provansa; Branimir Vukšić
15:30h Odležana bijela vina Dalmacije kolekcionarske vrijednosti; Monika Prović
17:00h Male sorte s velikim potencijalom – autohtone sorte s autentičnim pečatom Dalmacije; Kruno Filipović18:30h Plavac, babić i tribidrag/crljenak – tri lokomotive crnih sorti; Saša Špiranec

Subota, 23.10.2021.
14:00h Decanterovi laureati – kušanje vina koja su osvojila zlatne i platinaste medalje na zadnjem DWWA natjecanju; Manuela Plohl

Kompletna organizacija i protokoli usklađeni su sa sanitarnim i epidemiološkim standardima, kako bi se posjetitelji osjećali sigurno.

PR

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci