cache/resized/8dae5d787a195fa30b0e96cbe6be4bc6.jpg
Gastrian
Donosimo Vam zanimljiv presjek dizjnerskih čuda koje morate vidjeti: Vrijeme je
cache/resized/c5de44e7144653b1fe7dc44def46d7f1.jpg
Pokroviteljstvo
Malo kasnite s nabavom vrtnog roštilja i usput ste i ljubitelj znanstveno fantastičnih
cache/resized/588654a8da94809a0f3c93bf7ba0beef.jpg
Gastrian
Crvena tekućina koju vidimo na mesu nije krv kao što to mnogi misle već se radi o
cache/resized/d401576c4b3254b3354e97a03c4c1fdc.jpg
Novosti
Zvuči kao šala, ali istina je - sve veći broj kompanija komprimira i zrakom puni posude
cache/resized/52c12c4e1f9a280dbbcb31881e077ab2.jpg
Novosti
Analiza Ekonomskog instituta o tržištu maloprodaje u Hrvatskoj otkriva da i drugi domaći
cache/resized/b84495bea5e834333acd4f6751ce4585.jpg
Gastrian
Svaki restoran, ulični štand ili food truck koji nosi Michelinovu zvjezdicu, preporuku
Gric gric Written by  Mar 01, 2017 - 533 Views

Hranu s oznakama 'eko' i 'bio' masno ćete platiti

No cijena joj ne znači da jedete zdravo . Ovi znakovi jedina su garancija vrhunskog proizvoda. Svjesnost o važnosti zdrave prehrane raste iz dana u dan što nije čudo,
 jer nas na potrebu konzumiranja kvalitetnih namirnica upućuju sa svih strana. Nedavne inspekcijske akcije pokazale su kako nam veliki trgovci prodaju meso sumnjivog podrijetla, te da ni markica "OPG", koja predstavlja obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, nije nužno jamac zdravstvene sigurnosti i kvalitete proizvoda.
Što jesti kad nas truju sa svih strana, kome uopće vjerovati, pitaju se potrošači. Certificirana hrana prodaje se uglavnom u "bio" dućanima, tu bi trebali biti sigurni da kupujemo ekološko voće i povrće, bez ostataka pesticida.
Problem je, međutim, što asortiman u trgovinama zdrave hrane nije za džep jednoga prosječnog hrvatskog kupca, a kamoli umirovljenika. Teško da će, naime, netko s prosječnim primanjima sebi moći priuštiti kilogram brokule za 45 kuna ili jabuka "gala" za 20 kuna, pogotovo ako mora nahraniti četveročlanu obitelj.
Istina jest i da ćete pojedine artikle danas platiti podjednako na tržnici i u trgovini zdrave hrane, a to je slučaj, primjerice, s limunom čija cijena varira od 20 do 40 kuna. Ipak, većina proizvoda koje konzumiramo na svakodnevnoj bazi još je uvijek dvaput skuplja u bio dućanima. Mora li to baš biti tako i ne bi li zdrava hrana mogla biti cjenovno pristupačnija nego što je to sada slučaj, pitali smo Antoniju Gomezelj, predsjednicu udruge "EKO Dalmacija", koja se i sama bavi ekološkom proizvodnjom povrća.
- Iz pozicije proizvođača mogu reći da se radi o skupljoj proizvodnji, jer je nisko prinosna, s puno više radnih sati od konvencionalne i, što je najvažnije, koja se kod nas trži u manjim količinama što poskupljuje manipulativne troškove. Primjerice, transport većih količina jeftiniji je nego kad su u pitanju male... Znatno nam je skuplji i repromaterijal, odnosno preparati koje koristimo. U svakom slučaju, trenutačne cijene ekoloških proizvoda su opravdane, a one će padati s njihovom većom zastupljenošću na tržištu - objašnjava Antonija Gomezelj.
Ako kupite, primjerice, jaja iz slobodnog ekološkog uzgoja, morate računati na to da će vas ona koštati duplo skuplje od onih iz kaveznog uzgoja. Njihova nutritivna vrijednost trebala bi, međutim, biti neupitna, jer se radi o jajima dobivenima od "slobodnih koka nesilica koje žive na obiteljskoj farmi u prirodnom okruženju voćnjaka"...
- Nije lako izdvojiti ni pet puta više za suncokretovo ulje namijenjeno za prženje. U ovom kojeg nude po "bio" dućanima značajna je koncentracija oleinske kiseline, pa je, samim time, i zdravije.
Sličan princip je i s kozmetikom - ako ne želite na svojoj koži ili kosi silikone, parabene, alkohole i druge štetne sastojke to ćete morati i platiti. Dječji šampon od 250 mililitara, koji ćete u drogerijama naći i za 15 kuna, u trgovinama sa zdravim proizvodima platit ćete triput više, ali ćete djetetovu kosu tretirati organskim preparatom.
Domaće nije isto što i ekološko, na ove znakove pazite!
- Interes je sve veći i dosta kupaca danas zna što je ekološki proizvod. Ipak, još jako puno treba raditi na edukaciji, jer mnogi i dalje brkaju pojam ekološko s domaćim. “Domaće” nam zapravo ne govori ništa o tome kako je nešto proizvedeno, dok iza ekološkog stoji certifikat kojim se dokazuje da je ta hrana proizvedena pod stalnim nadzorom i bez upotrebe kemikalija - objašnjava Antonija Gomezelj i ponavlja kako se u "bio" dućanima prodaje isključivo hrana s certifikatom koji je kupcima dokaz njezine ispravnosti i kvalitete.
U tvrtci Bioinspekt d.o.o., licenciranoj za dodjelu ekocertifikata, ističu da svaki ekoproizvod mora imati oznaku koja ga svrstava u 'čiste' namirnice.
Označavanje ekoloških proizvoda znakom EU je obavezno pod uvjetom da se znak može stavljati samo na proizvode s ekološkim statusom.
Postoji i hrvatski ekoznak. Pa tako označavanje ekoloških proizvoda hrvatskim znakom nije obavezno, nego predstavlja mogućnost stavljanja na proizvode ako to subjekt uključen u ekoproizvodnju želi.

Evo na što obratiti pažnju:

Top