cache/resized/8dae5d787a195fa30b0e96cbe6be4bc6.jpg
Gastrian
Donosimo Vam zanimljiv presjek dizjnerskih čuda koje morate vidjeti: Vrijeme je
cache/resized/c5de44e7144653b1fe7dc44def46d7f1.jpg
Pokroviteljstvo
Malo kasnite s nabavom vrtnog roštilja i usput ste i ljubitelj znanstveno fantastičnih
cache/resized/588654a8da94809a0f3c93bf7ba0beef.jpg
Gastrian
Crvena tekućina koju vidimo na mesu nije krv kao što to mnogi misle već se radi o
cache/resized/d401576c4b3254b3354e97a03c4c1fdc.jpg
Novosti
Zvuči kao šala, ali istina je - sve veći broj kompanija komprimira i zrakom puni posude
cache/resized/52c12c4e1f9a280dbbcb31881e077ab2.jpg
Novosti
Analiza Ekonomskog instituta o tržištu maloprodaje u Hrvatskoj otkriva da i drugi domaći
cache/resized/b84495bea5e834333acd4f6751ce4585.jpg
Gastrian
Svaki restoran, ulični štand ili food truck koji nosi Michelinovu zvjezdicu, preporuku
Gric gric Written by  Mar 22, 2017 - 268 Views

Crni rižoto od sipe

Ovo jelo ne samo da je ukusno, nego je i srednje zahtjevno za pripremu, a što je najbitnije uvršteno je na popis jela gastronomske baštine Hrvatske. Uz njega možemo poslužiti neku svježu salatu, a od vina točimo crveno suho vino.
za 5 - 6 osoba
1 kg sipe
0,3 kg crvenog luka
2 češnja češnjaka
papar u zrnu, lovorov list
sol, papar
0,7 kg riže
0,15 l bijelog vina
limun
maslinovo i suncokretovo ulje
1. način
Prije nego što započnemo sa čišćenjem sipe, ogulimo i narežemo na sitne kockice crveni luk i češnjak. Očistimo sipu, operemo je i dok režemo sipu (na kockice veličine 1x1 cm) stavimo već pripremljeni crveni luk i češnjak pirjati na malo maslinovog i suncokretovog ulja, kada se ostakli, dodamo sipu i pirjamo je dok sokovi ne ispare tada dodamo još malo riblje juhe ili vode i pirjamo uz dodatak začina i smeđe vrečice koju smo izvadili iz sipe, kad postane mekanija podlijemo s bijelim vinom, pričekamo da alkohol ispari, dodajemo rižu da se malo ostakli pa pomalo dodajemo riblju juhu ili vodu i čekamo da se riža skuha. Kada je riža pri kraju dodamo i vrečicu s crnilom i probamo kakavog je okusa rižoto, posipamo sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužimo vruće.

2. način
Kada smo očistili sipu, stavimo je kuhati u vruću začinjenu vodu (sol, paparu zrnu, limun na ploške, list lovora, crveni luk). Kad je sipa kuhana (za sat vremena odnosno o veličini sipe), ohladimo je i izrežemo na kockice. Na malo maslinovog i suncokretovog ulja pirjamo crveni luk i češnjak, kada se ostakli dodamo sipu koju smo pripremili i malo je prepržimo, podlijemo s bijelim vinom i pričekamo da alkohol ispari. Sada dodamo već pripremljenu kuhanu, a još bolje ispirjanu rižu (recept je ovdje <-link), podlijemo s ribljom juhom ili vodom, dodamo vrečicu s crnilom i smeđim umakom, začinimo solju i paprom i miješamo dok sve zajedno ne zakuha. Ako riža i sipa nisu bili skroz kuhani, pirjamo dok ne bude mekano, uz povremeno podlijevanje, malo po malo tekućine, kako riža upija.
Riblja juhu kojom podlijevate (recept možete vidjeti ovdje <-link), brzo je gotova i pravi je užitak pojesti hranu spremljenu sa takvim dodatkom.
SAVJET: Za čišćenje sipe bilo bi Vam najbolje korisiti rukavice, najbolje kirurške, jer ako se zamažete, teško ćete oprati crnilo sipe koje vam ostane po rukama i uđe ispod noktiju. Sipu lagano zarežemo nožem na dijelu gdje joj je kost i izvadimo
je. Lagano primimo glavu s krakovima i izvdimo je pazeći da ne poderemo vrečicu s crnilom. Nožem odrežemo krakove, to jest zarežemo malo iznad završetka krakova, a ispod očiju sipe. Maknemo oči i zube, koji se nalaze u središtu krakova, i operemo pažljivo krakove jer su najvjerojatnije puni pijeska i ostalih nečistoća iz mora. Kada smo izvadili sve iz tijela sipe možemo je oprati. Sada nam valja pažljivo odvojiti vrečicu crnila koja je isprepletena s ostalim organima sipe. To nam je važno radi boje i okusa rižota koji ćemo pripremiti. U sipi se nalazi još jedna, smeđa vrečica, a malo je veća od one sa crnilom. Bez ovog umaka gotovo je nemoguće napraviti dobar rižoto ili temeljac za riblju juhu. U nekim dijelovima godine u trbušnoj šupljini nalaze se i dvije bijele kuglice, to su jajašca i odlična su za prženje, nikako za izradu umaka.
Da vam ovo riblje jelo ne propadne ako poderete vrečicu s crnilom i ono se razlije svuda po utrobi, ili vam prodaju sipu koj je smrzavana i crnilo se ne da iskoristiti, kupite još koje crnilo od sipe koje prodaju posebno. Tvornički je zapakirano u vrečice, a svaka je namijenjena za 2 porcije rižota.
Top