cache/resized/8dae5d787a195fa30b0e96cbe6be4bc6.jpg
Gastrian
Donosimo Vam zanimljiv presjek dizjnerskih čuda koje morate vidjeti: Vrijeme je
cache/resized/c5de44e7144653b1fe7dc44def46d7f1.jpg
Pokroviteljstvo
Malo kasnite s nabavom vrtnog roštilja i usput ste i ljubitelj znanstveno fantastičnih
cache/resized/588654a8da94809a0f3c93bf7ba0beef.jpg
Gastrian
Crvena tekućina koju vidimo na mesu nije krv kao što to mnogi misle već se radi o
cache/resized/d401576c4b3254b3354e97a03c4c1fdc.jpg
Novosti
Zvuči kao šala, ali istina je - sve veći broj kompanija komprimira i zrakom puni posude
cache/resized/52c12c4e1f9a280dbbcb31881e077ab2.jpg
Novosti
Analiza Ekonomskog instituta o tržištu maloprodaje u Hrvatskoj otkriva da i drugi domaći
cache/resized/b84495bea5e834333acd4f6751ce4585.jpg
Gastrian
Svaki restoran, ulični štand ili food truck koji nosi Michelinovu zvjezdicu, preporuku
Gric gric Written by  May 16, 2017 - 162 Views

Znanstvenici misle da je Isus na Posljednjoj večeri pio vino slično današnjem amaroneu


Malo je koji ritual s hranom istražen kao Posljednja večera. Čini se da danas imamo dogovor na sve, od toga tko je bio za stolom do mjesta, hrane koja se dijelila pa čak i misterioznih događaja na samoj večeri. Jedino pitanje na koje nitko nije uspio pronaći zadovoljavajući odgovor jest što su točno Isus i apostoli pili na posljednjoj večeri. Vivino, jedan od najpopularniih društvenih servisa za preporuke vina, prihvatio je ovaj izazov. Konzultirali su svećenika Daniela Kendalla, profesona teologije na Sveučilištu San Francisca, i dr. Patricka McGoverna, specijalista za biomolekularnu arheologiju i profesora antropologije na Sveučilištu Pennsylvania te dr. Seana Mylesa, stručnjaka za genetsku raznolikost u agronomiji. Ovaj ad hoc znanstveni tim potražio je pomoć barmena Joela Anthonyja Carusa, stručnog suradnika Vivina za vina i žestoka pića.
Prema dosad objavljenim znanstvenim studijama koje se temelje na arheološkim istraživanjima i proučavanju Svetog pisma, smatra se da je Posljednja večera održana u četvrtak tijekom Pesaha. “Evanđelja smještaju taj događaj u 30. godinu, a vjerojatno je poslužena Seder večera koja se tradicionalno poslužuje prve dvije večeri pesaha. Budući da riječ o jednoj od najvažnijih židovskih gozbi, vino se podrazumijevalo”, objasnio je za Vivino Daniel Kendall. Prema tradiciji, tijekom Pesaha se samo na Seder večeri jede kruh, maces, koji predstavlja simbol slobode. Uz maces, jedu se gorke trave maror umočene u haroset, slatku tamnu pastu od voća i oraha i afikoman, dodatne porcije macesa te karpas, korjenasto povrće koje se umače u slanu vodu i pečeni janjeći but ili pileća krilca s tvrdo kuhanim jajima. Vino je znanstvenicima puno teže rekonstruirati. Najstariji zapisi o bliskoistočnim sortama grožđa stari su tek oko 1000 godina, ali postoje dokazi o proizvodnji vina i raširenom pijenju vina u Isusovo vrijeme.
“Do dana Posljednje večere, Sveta zemlja je već imala dugu i bogatu povijest vinarstva”, tvrdi dr.Myles, barem od 4000 godine prije Krista. Vinograde su na stjenovitim padinama, a uz mnoštvo ostataka keramičkih posuda za vino pronađeni su i ostaci klesanih stijena za koje se vjeruje da su se koristile kao preše. Vina nisu nimalo sličila današnjim pažljivo strukturiranim, slojevitim svježim vinima. Bila su koncentrirana, jaka i tamna kao tinta, i obavezno su se razrjeđivala s vodom i miješala s drugim sastojcima. Znanstvenici su zbog nekih arheoloških nalaza uvjereni da su crna vina Isusova vremena bila najsličnija današnjem amaroneu. Zbog pronađenih posuda iz Judeje s natpisima “vino od crnih grožđica” smatra se da su vinari prosušivali grožđe prije prešanja da bi koncentrirali okuse i arome, baš kao što to i danas rade proizvođači amaronea u Valpolicelli. Na drugim mjestima u regiji pronađene su posude s natpisima “dimljeno vino” i “vrlo tamno vino”. Zna se da su u okolici Jeruzalema vinari pravili jaka vina sa smolama. Miješanje vina sa začinima, voćem i smolom bila je uobičajena praksa. Vjerovalo se da mirha, tamjan i terpentin štite vino od kvarenja. Za okus i arome, dodavali su se šafran, nar, mandragoru ili cimet. Kako što se vidi, većina istraživanja o vinu i Posljednjoj večeri još uvijek završava pretpostavkama, ali svakih nekoliko godina znanstvenici se još malo približe mogućim odgovorima. Ova će potraga uvijek izazivati golemu znatiželjnu, ali ono što je zaista bitno je da se nastavi istraživati povijest vinarstva, na Blisko istoku kao i drugdje u svijetu.
U međuvremenu, možete probati napraviti koktel koji je Joel Anthony Caruso kreirao u pokušaju da dočara okus vina iz vremena Posljednje večere.
PRVO VOĆE
Joel Anthony Caruso
    4,5cl Amaro Montenegro
    3cl rye whiskey
    2cl limunova soka
    2cl oleo-saccharuma
    malo amaronea
Protresite Amaro, rye whiskey, limun i sirup s ledom. Procijedite u čašu s ledom i ulijte amarone.

Izvor: Kult Plave Kamenice
More in this category: « Pivo kao boja
Top