cache/resized/8dae5d787a195fa30b0e96cbe6be4bc6.jpg
Gastrian
Donosimo Vam zanimljiv presjek dizjnerskih čuda koje morate vidjeti: Vrijeme je
cache/resized/c5de44e7144653b1fe7dc44def46d7f1.jpg
Pokroviteljstvo
Malo kasnite s nabavom vrtnog roštilja i usput ste i ljubitelj znanstveno fantastičnih
cache/resized/588654a8da94809a0f3c93bf7ba0beef.jpg
Gastrian
Crvena tekućina koju vidimo na mesu nije krv kao što to mnogi misle već se radi o
cache/resized/d401576c4b3254b3354e97a03c4c1fdc.jpg
Novosti
Zvuči kao šala, ali istina je - sve veći broj kompanija komprimira i zrakom puni posude
cache/resized/52c12c4e1f9a280dbbcb31881e077ab2.jpg
Novosti
Analiza Ekonomskog instituta o tržištu maloprodaje u Hrvatskoj otkriva da i drugi domaći
cache/resized/b84495bea5e834333acd4f6751ce4585.jpg
Gastrian
Svaki restoran, ulični štand ili food truck koji nosi Michelinovu zvjezdicu, preporuku
Gric gric Written by  Feb 20, 2017 - 206 Views

Proljetni umor

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka.
Taj se osjećaj proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.
Zašto baš „proljetni umor“?
Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja. To je i idealno razdoblje tijekom kojeg je najbolje posegnuti za nekim od gotovih preparata vitamina, minerala ili nadopuna prehrani. U vrijeme prepunih hladnjaka, dućana, samoposluživanja, restorana koji nude sve ono što se poželjeti može, kako je danas uopće moguće govoriti o prehrambenim nedostacima? U biti, ne radi se o problemu količine ili kvantitete, već vrijednosti ili kvalitete onoga što pod pojmom "hrana" unosimo u svoj organizam.
Manjak kvalitete
Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni "utrošak". Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu "nutritivno" siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito "skrivenima") i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.
No često se puta događa da slijedeći slijepo "idealne" dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari. Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumijevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metaboliza - izmjene tvari. U esencijalne tvari ubrajaju se vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.
Gdje je zapelo?
Zbog čega dolazi do nedostatka takvih tvari čak i ako slijedimo neku od propisanih dijeta? Jela gube na sastavu neadekvatnom proizvodnjom, konzerviranjem i kuhanjem ili pak pojedine tvari jednostavno "izgore" pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika: zagađenja, dima ili jednostavno uslijed stresa. U ovim slučajevima nadopuna prehrane u obliku tableta, kapi i prašaka koje sadrže razne minerale i vitamine može uvelike doprinijeti boljoj općoj kondiciji i unaprijediti zdravlje pojedinca. Jer što se događa ako nedostaje samo jedna od ovih esencijalnih komponenti, ili pak ako je njihov međusobni odnos narušen?
Domaćice znaju prepoznati na svojim biljkama "simptome" nedostatka minerala u zemlji u kojoj uzgajaju lončaricu jednostavnim promatranjem biljke. I naše se tijelo izražava više-manje na isti način. Neka stanja praćena psiho-fizičkim smetnjama koja često puta nismo u mogućnosti sami sebi objasniti, zapravo su signali koje nam naš organizam šalje kako bi nas obavijestio da se nalazimo na granici rezerve "goriva". To "gorivo" je zapravo mješavina minerala, vitamina i oligoelemenata, koja mora biti prisutna u organizmu u točno određenom omjeru. Ako nedostaje samo jedna od tih tvari, organizam pati i nastoji nas izvijestiti o tome "lansirajući i emitirajući signale", koji se pak očituju kao proljetni umor.
Kako si pomoći?
Kako se rješavamo ovakvih "deficita"? U prvom redu moramo se osvrnuti i zapitati o kvaliteti prehrane. Zatim, kad je to potrebno zbog određenih fizioloških stanja u kojima se organizam nalazi, moramo gotovim proizvodima unositi u svoj organizam tvar ili tvari koje trenutno nedostaju upotrebom specifičnog preparata. Minimalno razdoblje unutar kojeg treba koristiti takve preparate je oko mjesec dana, no može biti produženo ovisno o potrebi. No moramo se pri tom pridržavati dva osnovna pravila:
    - ne uzimati više preparata tijekom jednog dana od onoga kako proizvođač preporučuje
    - ne smijemo si stvoriti "savršen alibi" uzimajući nadopune prehrani, a preskačući obroke
Kako bismo odabrali najbolji proizvod trebamo se savjetovati sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Odabir proizvoda ovisit će o našoj životnoj dobi, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju. Oni koji se bave sportom ili su na bilo koji način više fizički aktivni morali bi posegnuti za proizvodima koji će im osigurati optimalni unos minerala i njihovih soli. Za one koji žele osigurati učinak "protiv starenja" preporučaju se proizvodi koji u osnovi sadrže antioksidanse.
Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala općenito će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Uz to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema.Piše:  Doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije, znanstvena savjetnica
Top