cache/resized/c5de44e7144653b1fe7dc44def46d7f1.jpg
Pokroviteljstvo
Malo kasnite s nabavom vrtnog roštilja i usput ste i ljubitelj znanstveno fantastičnih
cache/resized/d0d173ab398d3dfb86875b6e3694aeac.jpg
Gastrian
Što na plaži raditi u duge ljetne dane, a već ste se i naspavali i osunčali i dosta
cache/resized/4f32a4b73e9fef8c48b861ecc7e36378.jpg
Pokroviteljstvo
Pripremate se na dugoočekivani odmor? Krećete na more, u planine, na selo ili na neko
cache/resized/af8e913a7b8df042b53cb76b78ad8257.jpg
Pokroviteljstvo
Kineski dizajner Daizi Zheng osmislio je eko-prijateljski telefon koji se napaja iz
cache/resized/12032005a0e3085a26492209dcbae4da.jpg
Novosti
Vlada je prošloga mjeseca u Sabor uputila prijedlog Zakona o zabrani nepoštenih
cache/resized/1753923837d4f5b4e1394036ecc767be.jpg
Vruće vijesti
U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana
SmartAddons Written by  Mar 01, 2017 - 580 Views

5 izvora proteina od kojih rastu mišići kao gljive poslije kiše

Ništa ne može zamijeniti vježbanje, no da biste postigli željene rezultate u teretani trebate jesti dosta bjelančevina. One su važne za izgradnju mišića i svih stanica u organizmu.
Pritom treba znati da se ne nalaze samo u mesu. Naprotiv, nalazimo ih i u ovim namirnicama biljnog porijekla.
1. Kvinoja
Kvinoja je dobar izvor vitamina i minerala poput magnezija, kalija i fosfora. No ova pseudoceralija je i odličan izvor bjelančevina. Za razliku od drugih sličnih izvora proteina koje nisu životinjskog porijekla kvinoja sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina.
U stotinu grama nalazi se 4 grama ove važne tvari, te otprilike 370 kalorija. Jedite ih umjesto bijele tjestenine, riže i kruha, dodajte salatama, a od njih možete napraviti i slatke zalogaje, poput ovog pudinga s pistacijama.
2. Chia sjemenke
Chia sjemenke su najbolji dokaz da moćna "oružja“ dolaze u malim pakiranjima. Ove minijaturne sjemenke sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, željeza, kalcija, magnezija i cinka. Uz to su odlični izvori bjelančevina i omega 3 masnih kiselina te se nameću kao neizbježni sastojak prehrane osoba koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.
U dvije žlice chia sjemenki nalazi se skoro 10 grama bjelančevina, a mogu se dodati gotovo svim jelima. Imajte na umu da sjemenke bubre u kontaktu s tekućinom te tako olakšavaju gutanje i probavljanje. Nemojte ih nikad jesti suhe već ih namočite desetak minuta u vodi, mlijeku, jogurtu ili nečemu sličnom prije konzumacije.
3. Leća
Leća je kraljica vegetarijanske prehrane – jede se tisućama godina, a tijelo opskrbljuje vitaminima i prehrambenim vlaknima. U stotinu grama ove mahunarke nalazi se čak 9 grama bjelančevina. Povrh svega, snižava krvni tlak i poboljšavaju opće stanje srca i krvožilnog sustava.
Od leće napravite fino varivo, poslužite je kao prilog drugim jelima ili dodajte salatama. Da bi skuhali ukusnu leću, solite tek na kraju termičke obrade. Na ovaj način mahunarka će biti mekana iznutra, a hrskava izvana.
4. Slanutak
Slanutak ima vrlo impresivan sastav. Ne samo da obiluje bjelančevinama, već je i prepuna prehrambenih vlakana. Studije su pokazale da uključivanje stotinjak grama slanutka na dnevni jelovnik, koje imaju oko 14 grama bjelančevina, učinkovito snižava razine lošeg kolesterola.
Od slanutka možete napraviti juhe i variva, ukusne salate ili namaze, poput tradicionalnog bliskoistočnog hummusa kojeg možete naučiti pripremati ovdje.
5. Maslac od kikirikija
U stotinu grama maslaca od kikirikija nalazi se čak 32 grama bjelančevina. Želite li ojačati svoju muskulaturu, uz dnevne treninge uključite konzumaciju ovog ukusnog namaza. Čitajte deklaracije i kupujte teglice koje sadrže visoki postotak kikirikija, a izbjegavajte one bogate šećerima.
SmartAddons

Članak potpisuje Gric gric ! cool

Website: smartaddons.com
Top