Gric gric Written by  Mar 01, 2017 - 275 Views

Post je dobar za vas

Pepelnica je samo jedan od katoličkih blagdana na koje bi se trebalo postiti, no to se tumači vrlo, vrlo slobodno,
 a post zapravo ima prilične blagodati za organizam.
Post se obično veže uz neke katoličke blagdane, no sve više istraživanja ukazuje na odličan učinak povremenog posta na liniju i zdravlje.
Sve je više znanstvenika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način prehrane ljudi, ako gledamo s aspekta ljudske evolucije i preporučuju povremeni post, jer je gladovanje je puno moćnije od lijekova u sprječavanju i preokretanju tijeka nekih bolesti.
Štoviše, neki od njih tvrde i da je gladovanje ključ dugovječnosti, a pritom se pozivaju na naše pretke - u drevna vremena lovci su jeli povremeno, a mogućnost natprosječnog funkcioniranja tijela tijekom dugih perioda bez hrane bila je ključna za opstanak ljudske vrste, što znači da se ljudsko tijelo prilagodilo i da može najbolje funkcionirati uz povremeno gladovanje.
Znanstvenici predlažu da se dva dana u tjednu unosi manje od 500 kalorija, ili preskače doručak i ručak nekoliko puta tjedno.
Ne samo to - istraživanje je pokazalo da povremeno gladovanje omogućava tijelu bolji odgovor na stres koji bi ga mogao oštetiti, pa se tako mogu izgladnjeti tumori, poboljšati uklanjanje oštećenih molekula i drugih dijelova stanica kao i ublažiti upale.
Zaključak znanstvenika je gotovo jedinstven - povremeno gladovanje pomaže tijelu da se obnovi i pomladi, što u konačnici popravlja opće zdravlje, a zanimljivo je da su ustanovili kako je za skidanje kilograma bolje jesti ranije tijekom dana, dok je za metabolizam najbolje unositi hranu tijekom dana, prije nego što zađe sunce.
S naše strane možemo samo reći da nam mjesečeva dijeta, prema mjesečevim mijenama, izgleda kao idealan način za isprobavanje ove teorije.
Tagged under
Top