Gric gric Written by  Mar 20, 2017 - 184 Views

Zamotani svinjski but

Ovo ukusno pečenje odgovarati će uz restani krumpir ili njoke u umaku od pršuta i kadulje, sa nekom svježom salatom i laganim desertom.
za 8 - 10 osoba
2,5 kg svinjetine (but u komadu bez kostiju)
0,15 kg crvenog luka
0,5 l svijetle pive
0,2 l bijelog vina
0,03 kg senfa
0,03 kg slatke mljevene paprike
sol, papar
suncokretovo uljeNakon što operemo meso, s unutarnje strane mesa napravimo rupe nožem u koje stavljamo očišćeni na listove narezan češnjak, utrljamo sol na meso, premažemo ga senfom i posipamo mljevenom crvenom paprikom.
Meso sada zatvorimo u roladu i zavežemo kuhinjskim koncem ili štapićima za ražnjiće, još malo utrljamo soli s vanjske strane, senfa i mljevene paprike. Stavimo pokriveno u hladnjaku bar 2 sata ili preko noći. Kada meso idemo peći, premjestimo ga u posudu za pečenje, podlijemo s bijelim vinom, malo pouljimo, stavimo u zagrijanu pećnicu na 200°C 40 minuta, zatim okrenemo meso, pokrijemo poklopcem za tu posudu ili aluminijskom folijom i pečemo dalje oko 1,5- 2 sata (ovisi o debljini buta), podlijevajući meso pivom i vlastitim sokom od pečenja.
Kad je gotovo (a znati ćemo to, kad probodemo najdeblji dio mesa i iz njega više ne ističe krv niti sukrvica, nego prozirna tekućina), narežemo ga na lijepe komade, a umak koji je nastao od pečenja svinjetine, procijedimo i malo prokuhamo. Ako je pregust, dodamo malo vode, probamo kakvog je okusa, pa ga ukuhamo i poslužimo uz prilog koji odaberemo, neku svježu ili ukiseljenu salatu, a od vina točimo crveno polusuho vino.

 

Top