Gric gric Written by  Mar 17, 2017 - 271 Views

Kokoš s vrganjima

 Za ovo ukusno jelo potrebni će Vam biti vrganji, jako ukusna šumska gljiva koje nema u svako doba godine svježe. Ako ste toga slučaja da ne nađete svježe, kupite sušene i prije pripreme jela namočiite u mlačnoj vodi.

za 4 osobe biti će Vam potrebno :

1 kokoš ili veće pile

0,2 kg svježih vrganja (sušenih oko 0,07 kg; 70 gr)

0,25 kg crvenog luka

0,1 kg maslaca

0,2 l vrhnja za kuhanje (možei s okusom gljiva, ako Vam je pri ruci)

sol, papar, mljevena crvena paprika

0,25 l pilećeg temeljca (ili mesne kocke rastopljene u vodi)

0,75 kg riže


Napravite slijedeće: Veća tava ili ne preduboka posuda
Pripremite crveni luk. Očišćenog ga narežite na sitne kockice i pirjajte u posudi na malo maslaca.
Narežite kokoš ili pile na podjednake dijelovete ih prepecite na luku. Prepečeno meso podlijte s pilećim temeljcem i kad zakipi, smanjite temperaturu i polupoklopljeno kuhajte dok meso ne omekša. Negdje na pola kuhanja dodajte na listiće narezane vrganje , lagano protresite posudu i  dalje kuhajte. Ako mislite da ima premalo tekućine te da će gorjeti, podlijte s malo pilećeg temeljca ili vode. 
Dvadesteak minuta prije kraja kuhanja ukuhajte rižu u vrućoj posoljenoj vodi. Sada dodajte i vrhnje za kuhanje te posudu lagano protresite da bi se vrhnje proželo kroz ostali umak i pustite da se malo zgusne. Kuhanu rižu ocijedite i poslužite dodavajući joj meso s umakom.
Uz ovo jelo poslužite i neku svježu ili ukiseljenu salatu, svježi kruh i bijelo polusuho, lepršavo i  dobro rashlađeno bijelo vino.
Top